Istoric

Miron Codrea Nutu – Protopopu al Visaului 1945-1949

clip_image002

Miron Codrea Nutu a fost personalitatea cea mai marcanta a vietii ortodoxe din Maramures timp de peste 30 de ani (1924-1959). Fara multa carte, dar inzestrat cu acea inteligenta, istetime si memorie tipic taraneasca, a reusit sa se impuna in constiinta tuturor celor cu care a intrat in contact.

Inca de la mijlocul anilor ”20 s-a facut cunoscut ca un misionar si aparator neinfricat al ortodoxiei, intreaga lui activitate desfasurindu-se pe terenul misiunii. Neobosit luptator, dedicat total Bisericii, a reusit sa infiinteze 6 parohii ortodoxe prin treceri de la greco-catolici (Valea Porcului-astazi Valea Stejarului-1924, Feresti-1925, Cornesti-1926, Borsa Poiana –1928, Borsa Valcinet-1929, Viseu de Jos- 1930 ) 3 capele (Jibou, Cehu Silvaniei si Butoiesti II) si sa construiasca 9 biserici (la cele 6 parohii trecute de la greco-catolici plus Biserica din parohia Butoiesti-jud. Mehedinti, Manastirea Dragomiresti si Biserica din Baia Borsa )[1] anexa .

Cinstit si respectat de popor, apreciat si de forurile bisericesti, protopop de Viseu, presedinte al Comisiei de Reforma Agrara din Viseu, protopop de Iza, implicat activ in problemele comunitatii, a fost soscotit un pericol de regimul comunist care l-a si inchis intre anii 1952-1953. Nici inchisoarea, nici amenintarile, nici greutatile, nici neajunsurile nu l-au oprit din a-si implini rostul si vocatia lui. Poate ca intrega–i activitate ar fi ramas in anonimat daca la virsta de 80 de ani nu si-ar fi scris „memoriile.” O copie a manuscrisului dactilografiat si insotit de fotografii cu fiecare etapa a vietii lui se afla si in arhiva parohiei. Manuscrisul descrie interesul crescand pentru ortodoxie a credinciosilor greco-catolice, precum si ostenelile preotului Miron Codrea pe teren liturgic, pastoral si administrativ-edilitar, pana la pensionarea lui in anul 1980 la varsta de 78 de ani


[1] Arhiva Protopopiatului Viseu, act nr.286/1967, dosar de coresp. 1967 Raportul Protopopiatului Viseu despre activitatea preotului Miron Codrea Nutu

Imediat dupa obtinerea libertatii de sub dictatura ceausista din Decembrie 1989 si in randul preotilor din zona Viseu s-a lansat ideea de a se intoarce acasa, adica la Viseu de Sus.

In anul 1968 in urma impartirii administrativ-teritoriale a Romaniei, in judete si municipii , vechiul Protopopiat Viseu a fost comasat si integrat in Protopopiatul Sighet unde a ramas un sfert de secol, cu mentiunea ca pentru importanta si respectul preotimii si al istoriei in fiecare luna protopopul Sighetului sau contabilul se deplasa la Viseu pentru sedinte administrative, semnarea si achitarea salarilor. Doar conferintele preotesti se tineau la Sighet. Asa ca dorinta de revenire la vechea situatie era vie, constanta, insistenta necesara si meritata.

Dar a trebuit sa asteptam pana in anul 1993. Atunci, intr-o sedinta solemna a Consiliului Eparhial, Preasfintitul Iustinian a semnat Actul de reinfiintare a Protopopiatului Viseu, cu data de 01.04.1993.

Desi atunci in varsta, venerabilul preot POP MIRCEA a fost numit protopop interimar, fiind chiar cel care in urma cu 25 de ani trebuia sa renunte la aceasta functie, revenindu-se la vechiul sediu din orasul Viseu de Sus, Strada Pacii nr. 10, sediu comun cu cel al Parohiei Viseu de Sus I.

Protopopiatul Ortodox Viseu cuprinde credinciosii ortodocsi din orasele Viseu de Sus, Borsa, Dragomiresti, Salistea de Sus si din comunele Petrova, Leordina, Viseu de Jos, Moisei,Sacel, Bogdan Voda cu satul Bocicoel, Ieud, Sieu, Botiza, Poienile Izei si Rozavlea.

Dupa un an au fost organizate alegeri pentru functia de protopop . Delegat special al P.S.IUSTINIAN a fost P.C. AUGUSTIN VASILE, consilier administrativ.

Au fost necesare doua tururi de scrutin , si astfel cu majoritate de voturi a fost ales P.C. ANDREICA GRIGORE , preotul paroh al Rozavlei., numit apoi oficial Protopop al Viseului de catre P.S.IUSTINIAN, cu data de 01.04.1994.

Merita mentionat ca la aceeasi data a fost hirotonit si instalat Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului IUSTIN HODEA SIGHETEANUL, fiu al Rozavlei.

In absenta unui sediu propriu a trebuit sa coabitm cu sediul parohiei Viseu de Sus I , iar venerabilul protopop POP MIRCEA devine SECRETAR si casier cativa ani, iar dupa pensionarea pr. Pop Mircea functia de secretar a fost ocupata de pr. DUNCA IOAN din Viseu de Mijloc.

In entuziasmul acelor ani de libertate credinciosii diferitelor cartiere ale oraselor Viseu de Sus si Borsa , al marilor comune, sustinuti si incurajati de protopop au purces la edificarea de noi biserici si infiintarea de noi parohii, prin rearondarea vechilor parohii, mentionand ca la reinfiintare existau 29 de parohii , o manastire la Moisei cu ranng de parohie, cu 33 de clerici.

Concomitent s-a continuat la gasirea unei cladiri sau teren corespunzator pentru un sediu . In acest sens s-au facut nenumarate demersuri si incercari la Primaria si Consiliul Local dar toate au ramas fara raspuns si rezolvare ani de zile.

In anul 2000 s-a cumparat un apartament cu trei camere in Str. Libertatii nr. 11, la parterul unui bloc, unde protopopiatul a functionat in conditii ceva mai bune dar sub asteptari si necesitati.

Amploarea lucrarilor de construire de biserici noi a generat inmultirea parohiilor, a preotilor si a hramurilor. De aceea aproape fiecare parohie isi organizeaza hramul propriu si implicit invitarea ierarhilor , Protopopiatul Viseu devenind lider absolut la numarul de Liturghii Arhieresti solicitate de preoti si credinciosi, hramuri care au contribuit si contribuie la pastrarea credintei stramosesti, la unitatea de neam si de credinta a romanilor precum si la reistenta in fata preozelitismului sectar sau uniatismului reinviat.,

Conform ultimului Recensamant al Populatiei efectuat si publicat in anul 2002 Protopiatul Viseu se prezinta astfel/ 84.438 de credinciosi ortodocsi.

Cititorii prezentului site vor avea cat de curand ocazia sa urmareasca evolutia vietii si activitatii religioase din Protopopiatul Viseu , prin imaginni si date, sa admire salba de biserici si manastiri, schituri si case parohiale, staretii si mai ales noul sediu al institutiei, finalizate, sfintite sau in curs de constructie, dupa completarea datelor de catre fiecare preot paroh si parohie.

Credinciosii din Ieud, din Moisei, din Borsa, din Baia Borsa, din Salistea de Sus , din Botiza si din Sieu au construit si finalizat sau au inceput marete si veritabile catedrale inca in perioada comunismului, care intre timp au fost finalizate, tarnosite si folosite de credinciosi.

In anul 2008 , dupa multe interventii , prin bunavointa Primariei Viseu si Consiliului Judetean, ni s-a atribuit etajul I al fostei Case a Copilului, situat in Str. 22 Decembrie nr. 30/A, spatiu care a fost reparat, refacut si dotat cu toate cele necesare pentru functionarea unei institutii bisericesti, sfintit si inaugurat in luna iunie 2009 de P.S.IUSTIN SIGHETEANUL, in prezenta preotilor, autoritatilor locale, oaspeti si a celorlalti protopopi din eparhie.

Noul sediu situat in zona centrala a orasului contine birouri pentru protopop, secretariat, contabilitate, magazie si toate cele necesare pentru o institutie publica precum si o spatioasa si moderna aula pentru sedinte si conferinte ce poarta numele PROTOPOP MIRCEA POP, in memoria inaintasului.

Recent a aparut un ALBUM omagial, la initiativa si dorinta I.P.S. ARHIEPISCOP IUSTINIAN, ce cuprinde imagini deosebit de reusite cu noile biserici si manastiri construite in Episcopia Maramuresului si Satmarului, in cei 20 de ani de la reinfiintarea acesteia. Si spre bucuria si satisfactia noastra , Protopopiatul Viseu este din nou in fruntea tuturor cu CELE 29 DE BISERICI , 4 MANASTIRI SI 3 SCHITURI, construite in zonele mai departate ale localitatilor unde locuiesc ortodocsii maramureseni, in felul acesta fiind acoperite practic toate zonele.

In cei 17 ani de existenta in libertate au luat fiinta 21 de parohii noi, prin rearondarea marilor parohii, neavand filii, 6 manastiri , 3 schituri, si 2 biserici caritative in Viseu de Sus si Borsa.

In prezent Protopopiatul Viseu este condus de protopopul Grigore Andreica, de pr. CHIRA MIHAI avand functia de secretar, de doamna SIMON ILEAN in functia de contabil si de domnul ANDREICA VASILE in functia de administrator, care coordoneaza activitatea celor 51 de parohii cu 57 de biserici, plus 9 biserici monument istoric, 2 biserici caritative, 7 manastiri si 3 schituri, pastorite de 59 de preoti, 2 preoti caritativi, 4 preoti misionari, 1 diacon, precum si de 10 ieromonahi, 2 ierodiaconi, 12 monahi si 9 maici. In Protopopiatul Viseu mai vietuiesc si slujesc 3 preoti pensionari.

Asadar in cei 17 ani practic s-a dublat numarul bisericilor, al slujitorilor.

Acum principala grija va fi aceea de a administra cu mare atentie si responsabilitate acest tezaur de catre slujitorii bisericii, de a atrage si mentine aproape de altar pe credinciosii ortodocsi, de a pune accent pe grija fata de saraci si mai ales de a sti sa gestionam cu intelepciune vremurile actualei crize morale, sociale si materiale precum si cele provocate de globalizare si secularizare a lumii.

It offers two mba https://www.samedaypaper.org/ programs related to operations management

Retele sociale: RSS Facebook Twitter Google del.icio.us Stumble Upon Digg Reddit

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856