Imaginea ta
Imaginea ta
Istoricul Mănăstirii

Istoria vieții monahale în localitatea Săliștea de Sus cunoaște două etape:

1. O primă etapă în sec XVII – XVIII.

2. Epoca contemporană.

1650. Este pomenit un schit în Gruiul Ciorii, despre care tradiția afirmă că ar fi fost aprins în 2 septembrie 1717 de către tătari.

1751. Deși vizitele detaliate ale mănăstirilor din Maramureș din 1749, 1755 și 1756 nu o amintesc, mănăstirea este menționată întâmplător în timpul vizitei canonice a episcopului Mihail Manuel Olșavszky din 1751. Documentul pomenește că în această mănăstire locuiește bătrânul preot Lupu Vlad, care a fost aspru pedepsit de vicarul episcopului de la Muncaci. Vicarul ar putea fi Hrisostom, superiorul piariștilor care a slujit ca vicar unit în 1730 și era renumit pentru severitatea pedepselor aplicate preoților. Dacă identificarea vicarului este corectă, mănăstirea funcționa cel puțin de la anul 1730, când este pedepsit preotul Lupu Vlad. Mănăstirea aceasta e aceeași cu cea pomenită la 1650? A supraviețuit ea trecerii tătarilor? Cine au fost ctitorii și în ce condiții s-a înființat și apoi desființat mănăstirea? Acestea și alte întrebări legitime nu își au încă răspunsul, dar cercetarea pentru descoperirea unor documente și elucidarea întrebărilor continuă.

* * *

2007. Iconostasul și mobilierul au fost executate de o echipă de meșteri din localitatea Mera, jud, Cluj, iar icoanele au fost pictate de profesorul Octavian Ciocșan din Craiova. Se montează o poartă maramureșeană, operă a meșterului Bârsan Ioan din Bârsana. Se construiește un altar de vară. În 1 septembrie biserica este târnosită de Preasfințitul Părinte Justinian Chira, episcopul Maramureșului și Sătmarului.

2007-2017. Schitul dependent de mănăstirea Baia Borșa este administrat de protosinghelul Pimen Roșan.

2017. Ieromonahul Sofronie Ilenii este numit stareț la schit. Schitul iese de sub oblăduirea mănăstirii Sfântul Nicolae Baia Borșa și se administrează independent.

Stareț:

2011 – 2017 Ieromonah Andrei Obancea.

2019 – prezent Pr. pensionar Danci Vasile.

Pr. Mihai Chira protopopul Vișeului

Galerie FOTO