Imaginea ta
Imaginea ta
Istoricul Mănăstirii

2005. Pe un teren proprietate a mănăstirii Baia Borșa, în 24 septembrie s-a pus piatra de temelie pentru schitul Sfântul Vasile cel Mare de către protosinghelul Pimen Roșan, starețul mănăstirii Sfântul Nicolae – Baia Borșa.

2006. Lucrările de zidire a bisericii și a celorlalte clădiri s-au făcut cu sprijinul familiei Timiș Vasile Frank, ele fiind coordonate de Ștețco Toader Călbază. Biserica din lemn a fost construită de firma S.C. Rustic din Baia Mare, iar casa monahală de o echipă de constructori coordonată de Evul Vasile Cătălin.

2007. Iconostasul și mobilierul au fost executate de o echipă de meșteri din localitatea Mera, jud, Cluj, iar icoanele au fost pictate de profesorul Octavian Ciocșan din Craiova. Se montează o poartă maramureșeană, operă a meșterului Bârsan Ioan din Bârsana. Se construiește un altar de vară. În 1 septembrie biserica este târnosită de Preasfințitul Părinte Justinian Chira, episcopul Maramureșului și Sătmarului.

2007-2017. Schitul dependent de mănăstirea Baia Borșa este administrat de protosinghelul Pimen Roșan.

2017. Ieromonahul Sofronie Ilenii este numit stareț la schit. Schitul iese de sub oblăduirea mănăstirii Sfântul Nicolae Baia Borșa și se administrează independent.

Stareț:

2007 – 2017 Schitul este administrat de protosinghelul Pimen Roșan, starețul mănăstirii Baia Borșa.

2017 – prezent ieromonah Sofronie Ileni.

Pr. Mihai Chira protopopul Vișeului

Galerie FOTO