Imaginea ta
Imaginea ta
Imaginea ta
Istoricul Mănăstirii

2007. Se înființează Schitul Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul din localitatea Borșa ca și schit de maici, pe un teren donat de familia Timiș Ioan și Tiliana. În 26 octombrie se pune piatra de temelie a schitului de către Înalt Preasfințitul Părinte Justinian Chira, episcopul Maramureșului și Sătmarului, monahia Ioanichia Timiș fiind numită stareță la noul așezământ monahal. Începuturile au fost modeste, pe teren fiind doar o casă țărănească în care locuiau maicile și unde a fost amenajat un mic paraclis.

2011-2013. În primăvara anului 2011 s-a turnat fundația la biserică, iar în toamnă au început lucrările de ridicare a bisericii de lemn în stil maramureșean de către o echipă de meșteri condusă de către Grigore Hotico – Hodâșa din Ieud. Lucrările s-au finalizat în anul 2013.

2008-2012. Se construiește casa monahală, care cuprinde chiliile, trapeza și un paraclis cu hramul Sf. Mare Mucenic Pantelimon.

2013. Schitul este transformat în mănăstire. Se achiziționează o casă în apropierea mănăstirii care va primi funcția de arhondaric.

2015. Se construiește casa duhovnicului, precum și un altar de vară din lemn.

2016-2018. În această perioadă biserica, care în interior a împletit tiparul tradițional maramureșean – stâlpi de lemn sculptați, tavane din lemn cu grinzi - cu cel bizantin - sfânta masa zidită din cărămidă, cupolă, cafas și candelabre, a fost pictată în tehnica „al secco” de către pictorul Constantin Boraciuc din Rădăuți.

2018. În 29 august s-a târnosit Biserica cu hramul Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul, de către Preasfinţitul Părinte Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului.

2019. Se construiește la intrarea în mănăstire un turn clopotniță. În 27 iulie Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, binecuvintează paraclisul Sf. Mare Mucenic Pantelimon.

2020. Se construiește o poartă maramureșeană și încep lucrările la un nou arhondaric.

2021. Se construiește un nou altar de vară în stil maramureșean.

2022. Începe construirea unui nou altar de vară.

Stareță:

2007 – prezent stavrofora Ioanichia Timiș.

Preoți slujitori:

2008 – 2010 preotul pensionar Andreka Petru.

2010 – prezent protosinghel Ambrozie Piticari.

Pr. Mihai Chira protopopul Vișeului

Galerie FOTO