Imaginea ta
Imaginea ta
Imaginea ta
Istoricul Mănăstirii

Istoria vieții monahale în Petrova are două etape distinctive:

1. Prima etapă se desfășoară între anii 1643 – 1749 când familia nobilă Petrovai din Petrova construiește o mănăstire în lunca Vișeului, în satul Bistra.

2. Etapa a doua începe în anul 1999 când se construiește o nouă mănăstire pe un alt amplasament, tot din cuprinsul comunei Petrova.

1643. Familia Petrovai din Petrova înființează o mănăstire în lunca Vișeului, pe locul mănăstirii fiind construită azi biserica parohiei Bistra. Din Protocolul Adunării Comitatului Maramureș din 2 iunie, aflăm că mănăstirea este ctitoria întregii familii Petrovai care a înzestrat-o cu multe bunuri încă de la început : Întreaga familie de Petrovai a dăruit pentru locuința călugărilor pe veci câmpul de lângă râul Bistrii cu toate apartinențile, cu păduri, lazuri, ape, drepturi de pescuit etc.., așa că dacă cineva din membrii familiei Petrovai ar voi a nimici dotațiunea aceasta să plătească 100 de galbeni.

1711-1715. Mănăstirea este reședința episcopului Serafim de Petrova.

1720. Episcopul Serafim deși destituit din funcție, trăia probabil tot în mănăstirea familiei.

1749. Mănăstirea și-a încetat activitatea înainte de 1749, când Vizitația egumenului Manuel Puskaș de la mănăstirea Bedevlea din acest an nu o menționează între cele 13 mănăstiri existente din Maramureș.

* * *

1999. Boiciuc Nicolae și Irina din Bistra donează un teren situat în Valea Neagră, comuna Petrova pentru a se înființa o mănăstire.

2000. Se înființează mănăstirea Petrova, cu hramul Izvorul Tămăduirii, ieromonahul Agaton Oprișan fiind numit stareț. În data de 2 mai se pune piatra de temelie a bisericii și a casei monahale de către Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

2000-2002. Se construiește Casa cu paraclis. Paraclisul cu hramul Sfântul mare mucenic Dimitrie este pictat de profesorul Mihăilescu Florin din București și este sfințit în 29 august de către Preasfințitul Părinte Justinian Chira, episcopul Maramureșului și Sătmarului.

2006-2008. Se construiește o nouă casă monahală cu rol de stăreție.

2008. Se construiește un altar de vară.

2010. Începe construcția bisericii mănăstirii, o construcție monumentală cu o singură turlă, care are la demisol un paraclis.

2014-2017. Este amenajat paraclisul de la demisolul bisericii mari. Între anii 2016 – 2017 este pictat altarul de vară de către preotul Virgil Jicărean, consilier pentru patrimoniu și pictură bisericească în cadrul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. În 16 iulie 2017 s-a sfințit Paraclisul cu hramul Sf. Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon de către Preasfinţitul Părinte Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului.

Stareț:

2000 – prezent protosinghel Agaton Oprișan.

Pr. Mihai Chira protopopul Vișeului

Galerie FOTO