Imaginea ta
Istoricul bisericii

1864. În timpul păstoririi preotului Alexiu Anderco se începe construirea unei biserici de piatră în stil neoroman, lângă vechea biserică de lemn. Motivația, pe lângă demografie, e că biserica de lemn e putreda si foarte mică după cum menționează în prima monografie a localității Borșa, preotul Anderco. Biserica mare, care a preluat hramul bisericii anterioare - Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril - construită de meșterii Ioan Bodorjucu și Iosif Grensner din Sighet, a fost finalizată abia în anul 1886 sub păstorirea preotului Basiliu Dan.

1886. Probabil că în jurul acestui an vechea biserică de lemn, de la care se păstrează și azi piatra prestolului la locul ei, a fost demolată.

1887. Biserica este binecuvântată de protopopul Vișeului, Orosz Paul.

1910. Sub păstorirea preotului Gavrilă Timiș se cumpără un iconostas de la Budapesta.

1927. Se cumpără două clopote.

1949 - 1955. Biserica mare, cum va fi cunoscută în Borșa, trece printr-o primă renovare.

1964. Sub păstorirea preotului Mureșan Remus s-a refăcut turnul bisericii și s-a înlocuit tabla de pe acoperiș. Tot acum s-a dat comandă pentru un clopot care va ajunge la parohie abia în anul 1969.

1971. Sub păstorirea preotului Mihali Simion s-a refăcut exteriorul bisericii.

1974 - 1980. Biserica va fi pictată în tehnica ulei de către pictorul Cornel Cenan din Cluj Napoca în perioada 1974 – 1979 și va fi sfințită în 20 iulie 1980 de Înalt Preasfințitul Părinte Teofil Herineanu, arhiepiscopul Vadului Feleacului și Clujului, păstrând mai departe hramul istoric.

2020 - prezent. Biserica sub coordonarea preotului paroh Mihali Florin trece printr-un amplu proces de restaurare. Se reface sfânta masă, iar în altar se pun pardoseli din travertin, se reface exteriorul iar învelitoarea este înlocuită cu tablă de cupru.

Pr. Mihai Chira protopopul Vișeului

Galerie FOTO