Imaginea ta
Istoricul bisericii

1905 - 1909. În partea de jos a satului la inițiativa preotului Ioan Tarția, se construiește o biserică de zid în stil romanic, de către o echipă de meșteri italieni ajutați de către credincioși.

1913. În 29 iunie, biserica cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril este sfințită de episcopul Vasile Hossu de la Gherla.

1915. Se construiește casa parohială.

Vechea biserică de lemn a Rățanilor din Burnăreasa construită în 1728 este demolată, iar lemnele folosite ca și combustibil la arderea cărămizilor pentru casa parohială. Icoanele si alte obiecte au fost transferate în noua biserică.

1935. Sub păstorirea preotului Ioan Găzdac este înlocuită învelitoarea de pe acoperișul bisericii cu tablă zincată.

1973 - 1975. La inițiativa preotului Andreica Gheorghe biserica a fost pictată în tehnica fresco de către pictorul Ioan Taflan din București.

1978. În 9 noiembrie s-a resfințit biserica de către Preasfințitul Părinte Justinian Chira Maramureșeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Cu această ocazie la cererea credincioșilor, s-a schimbat hramul istoric cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

1990. Sub păstorirea preotului Iusco Ioan este înlocuit iconostasul.

1994. Sub păstorirea preotului Tomoiagă Grigore este construit un altar de vară și o sală de mese.

1995. Este înlocuită ușa de intrare cu una din stejar donată de Grad Petru cu familia.

2003. S-a construit noul pridvor al bisericii, pictura fiind executată de pictorul Teodor Magdău din Săcel.

2010. Începând cu acest an sub păstorirea preotului Iuga Dumitru, biserica a trecut printr-un amplu proces de restaurare: s-au făcut subzidiri sub toată biserica, s-a refăcut fațada, s-a reorganizat altarul refăcându-se prestolul și s-a făcut un iconostas nou.

Pr. Mihai Chira protopopul Vișeului

Galerie FOTO