Imaginea ta
Istoricul bisericii

1680. În acest an membrii descendenți ai nobilului Nistor construiesc biserica cu hramul Sfântul Nicolae cunoscută azi ca Biserica Nistoreștilor. Fără a indica vreo sursă documentară, istoricul parohial din anul 1966, menționează ridicarea bisericii la anul 1650 ( să fie o confuzie cu mănăstirea situată în Gruiul Ciorii și pomenită la 1650?).

Nu cunoaștem numele meșterilor care au ridicat biserica, dar arhitectul Alexandru Baboș crede că sunt aceeași care au ridicat și mănăstirea Moisei în 1672.

1717. Biserica supraviețuiește trecerii tătarilor din 3 septembrie. Urmele unui incendiu început în partea stângă jos a iconostasului sunt puse pe seama încercării acestora de a aprinde biserica. O legendă locală vorbește de faptul că o femeie ascunsă în apropiere într-un tufiș a văzut focul pus de tătari și a reușit să stingă incendiu.

1751. Din vizita canonică a episcopului Mihail Manuel Olsavski, de la Muncaci aflăm câteva informații despre biserică. Închinată Sfântului Nicolae, biserica a fost sfințită de episcopul Iosif Stoica al Maramureșului (1690 – 1711), dar acum are antimisul episcopului Ghenadie Bizanczy al Muncaciului (1716 – 1733). Se prezintă în stare bună, e acoperită cu draniță, e pictată și are un potir din staniu. În sat sunt trei preoți, dar nu este menționat dacă slujesc la această biserică sau la cea de-a doua biserică din sat, cea din Buleni: Ioan Vlad hirotonit de episcopul Dosoftei al Maramureșului (1718 – 1735), Ilie Vlad și Petru Vlad hirotoniți de episcopul Varlam din Moldova (episcop de Husi 1734, episcop de Radauți 1735 – 1745).

1772. Mai multe icoane atribuite pictorului Alexandru Ponehalschi vorbesc despre activitatea lui la această biserică în jurul acestui reper cronologic.

1777. Din Conscripția veniturilor preoților și cântăreților bisericești din Maramureș, din acest an, aflăm că biserica necesită reparații, nu există casă parohială, preotul și diecii bisericii locuind în case personale. În sat sunt două biserici dar e o singură parohie, biserica de pe valea Buleasa fiind filie.

Sec. XIX. Biserica este repictată pe pânză, pictura fiind o operă academică a stilului neoclasic.

1889. La restaurarea bisericii din 1965 s-a descoperit în globul crucii de pe biserică un document care pomenește de refacerea acoperișului în anul 1889, în timpul preotului Michail Papp (1869 – 1901). Din documentul păstrat fragmentar aflăm că biserica a fost acoperită în acest an cu draniță din stejar.

1920. Cu cheltuiala notarului Bondor se adaugă bisericii un pridvor lung de 6,5 metri, peste care se va construi un mic turn unde se instalează cele trei clopote. Cu această nouă construcție biserica devina unica biserică din Maramureș cu două turnuri clopotniță.

1965. Biserica este restaurată și consolidată de către Direcția Monumentelor Istorice.

2011 - 2012. Biserica veche trece printr-un amplu proces de restaurare și consolidare, în urma căruia este târnosită în 29 iunie 2012 de Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Pr. Mihai Chira protopopul Vișeului

Galerie FOTO