Imaginea ta
Imaginea ta
Istoricul parohiei

Parohia s-a înființat în anul 2003 și este rezultatul dezvoltării Bisericii pe orizontală pe de o parte, iar pe de altă parte este expresia unei activități misionare în rândul propriilor credincioși, orașul Borșa cunoscând o mare dinamică în acest sens. Până în 1990 în localitate erau doar 6 parohii, înființându-se în intervalul 1992 – 2006 încă șase, parohia Sfântul Ioan Evanghelistul fiind cea de a patra, după parohiile Borșa Complex – 1992, Borșa Repedea – 1998, Borșa Fântână II – 2002.

2003. În 28 iulie se înființează parohia Sfântul Ioan Evanghelistul prin rearondarea parohiei Borșa I, pentru un număr de 1060 de credincioși, coordonată de preotul Timiș Duțu Remus. Până în 21 decembrie 2007 slujbele religioase s-au desfășurat în biserica monument istoric al parohiei Borșa I cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.

2007. În 29 iulie Preasfințitul Părinte Justinian Chira, episcopul Maramureșului și Sătmarului pune piatra de temelie la noua biserică cu hramul Sfântul Ioan Evanghelistul, pe un loc donat de familiile Timiș Dumitru și Ileana, Roman Ștefan și Ana și Fonta Nuțu și Veronica. Arhitectul Viorel Ursescu a gândit o biserică cu două nivele: un nivel parter cu rol de paraclis și biserica mare de la nivelul superior.

În 13 septembrie a început construcția bisericii, finalizându-se până în decembrie primul nivel al bisericii.

În 22 decembrie Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a târnosit primul nivel al bisericii cu hramul ”Sfântul Ioan Evanghelistul”, urmând ca biserica de la nivelul superior să poarte hramul ”Duminica Sfântului Apostol Toma”.

2008. A început construcția bisericii de la nivelul superior care a ajuns la finalul anului la cota 3m.

2009. S-au zidit turnurile și s-au instalat clopotele bisericii.

2010. Construcția bisericii a fost finalizată și acoperită cu tablă de cupru.

2014. Biserica este pregătită de pictură.

2015. În 18 martie, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului binecuvintează lucrările de la biserică.

2021. Pictorul Slevaș Dorin din Alba Iulia începe pictarea bisericii în tehnica fresco.

Starea patrimonială a parohiei cuprinde azi Biserica cu hramurile ”Sfântul Ioan Evanghelistul”, și ”Duminica Sfântului Apostol Toma” și un cimitir.

Evoluția demografică a parohiei arată astfel:

Imaginea ta

Preoții slujitori:

2003 – prezent Timiș Duțu Remus.

Pr. Mihai Chira protopopul Vișeului

Galerie FOTO