Imaginea ta
Imaginea ta
Istoricul parohiei

Parohia s-a înființat în anul 2000 pentru credincioșii din Ieud din zona cunoscută cu numele de Plopșori (numele vine de la numeroșii plopi de dimensiuni mici - plopșori) și este rezultatul dezvoltării Bisericii pe orizontală pe de o parte, iar pe de altă parte este expresia unei activități misionare în rândul propriilor credincioși.

2000. Se înființează parohia Ieud Plopșori prin rearondarea parohiei Ieud.

2000 – 2002. În 6 septembrie sub coordonarea preoților Brici Alexandru și Brici Victor, începe construcția bisericii de lemn cu hramul Sfântul mare mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir de către o echipă de meșteri locali condusă de meșterul Florea Ioan. Între donatori s-a remarcat Alvin Alexi Courrier, un credincios din America îndrăgostit de Ieud.

2004. Se instalează iconostasul sculptat în stil maramureșean din lemn de stejar realizat de meșterul Deac Ioan Popan din localitatea Bogdan Vodă.

2005. Icoanele în stil bizantin sunt sculptate de o echipă de studenți din Moldova. În 5 iunie biserica este sfințită de către Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

2008 – 2010. Se construiește actuala casă parohială.

2012 – 2014. Biserica este pictată în tehnica fresco în stil neo - bizantin de către pictorul Cioran Marius din Baia Mare.

În 6 august 2014, pictura a fost binecuvântată de Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

2021.Se amenajează o alee de la poartă la biserică și împrejurul ei din pavaj.

2022. Un incendiu distruge în totalitate altarul de vară.

Starea patrimonială a parohiei cuprinde azi Biserica cu hramurile ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, ”Sfinții Martiri Brâncoveni, Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ienache” și ”Duminica tuturor sfinților”, o casă parohială, o sală socială și un cimitir.

Evoluția demografică a parohiei arată astfel:

Imaginea ta

Preoții slujitori:

2000 – 2001. Brici Victor Alexandru

2001 – 2011. Pălincaș Ioan Florin

2011 – 2019. Bărdaș Alexandru

2019 – prezent Brendea Vasile

Pr. Mihai Chira protopopul Vișeului

Galerie FOTO