Imaginea ta
Imaginea ta
Istoricul parohiei

Parohia s-a înființat în anul 2007 pentru credincioșii din comunele Bogdan Vodă și Ieud în zona cunoscută cu numele de Ieudișor și este rezultatul dezvoltării Bisericii pe orizontală pe de o parte, iar pe de altă parte este expresia unei activități misionare în rândul propriilor credincioși.

2007. În 18 septembrie se înființează parohia Ieudișor pentru credincioșii din comunele Bogdan Vodă și Ieud.

2007. În 21 septembrie Preasfințitul Părinte Justnian Chira, episcopul Maramureșului și Sătmarului pune piatra de temelie la biserica cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci.

2008. În 01 aprilie, este numit preot paroh tânărul Vlad Călin.

2008. În 22 iunie, se sfințeste capela de un sobor de preoți condus de către Înaltpreasfintitul Serafim, mitropolit al Germaniei, Europei Centrale și de Nord împreună cu Înaltreasfințitul Iustinian Chira episcop al Maramureșului si Sătmarului.

2009. Au început lucrările de construcție a unei biserici de zid, în formă de cruce, după un proiect realizat de catre arhitectul Pena Constantin, lucrările fiind excutate de domnul Cicioc Dumitru, epitrop.

2019. Prin rearondarea Parohiei Bogdan Vodă, parohia mai primește un număr de 70 de familii ajungând la 636 suflete.

2020. S-a finalizat constucția Bisericii, începând lucrările de finisare.

2020. S-a realizat un mozaic din sticlă de murano în suprafață de 4,32 mp. de către pictorii Gabriela și Sabin Drinceanu.

2020. Se începe amenajarea Cimitirului parohial, situat în spatele bisericii pe un teren amenajat și împrejmuit. Cimitirul este amenajat cu alee principală și alei secundare fiind dimensionate și împărțite cu ajutorul măsurătorilor GPS, fiecare loc de veci respectând dimensiuni stabilite.

2021. S-a modernizat Capela parohială prin schimbarea acoperișului și realizarea unui pridvor de lemn după model tradițional din Maramureșul Voievodal.

2022. S-a amenajat interiorul capelei cu mochetă.

Starea patrimonială a parohiei cuprinde azi: Biserica cu hramul ”Înălțarea Sfintei Cruci”, capela în care se slujește și un cimitir.

Evoluția demografică a parohiei arată astfel:

Imaginea ta

Preot slujitor:

2008 – prezent Vlad Călin.

Pr. Mihai Chira protopopul Vișeului

Galerie FOTO