Imaginea ta
Imaginea ta
Istoricul parohiei

Parohia s-a înființat în anul 2002 pentru credincioșii situați în partea de sus a satului și este rezultatul dezvoltării Bisericii pe orizontală pe de o parte, iar pe de altă parte este expresia unei activități misionare în rândul propriilor credincioși.

2002. S-a înființat parohia Leordina Râu cu un număr de 400 de credincioși, prin rearondarea parohiei Leordina, coordonată de preotul Moldovan Bogdan Ioan.

În 31 martie, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului pune piatra de temelie la biserica cu hramul Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.

2002. În luna martie pe terenul donat de familia Nistor Vasile și Maria începe construcția bisericii. Întrucât terenul este în pantă biserica a fost gândită cu un paraclis la parter, iar biserica mare la nivelul superior.

2003. Se finalizează paraclisul de la parterul bisericii cu hramul Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, care este târnosit de Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului în data de 14 octombrie.

2005. Se cumpără o modestă casă pentru casă parohială.

2005 – 2011. În acest interval cronologic este construită biserica.

2012 – 2014. Sub păstorirea preotului Timiș Gavrilă se modifică scările de acces la biserică, se pregătește biserica pentru pictură se montează încălzirea în pardoseală și se montează plăci de marmură pe pardoseală și se montează poarta maramureșeană la intrarea în incintă.

2016 – 2018. Sub păstorirea preotului Barna Cornel se instalează iconostasul se reface sistemul de încălzire și se continuă lucrările la gardul care împrejmuiește incinta bisericii.

2018 – 2021. Se construiește o nouă casă parohială.

Starea patrimonială a parohiei cuprinde azi biserica cu hramul ”Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” având la parter un paraclis cu același hram, și două case parohiale.

Evoluția demografică a parohiei arată astfel:

Imaginea ta

Preoții slujitori:

2002 – 2011. Moldovan Ioan Bogdan.

2012 – 2016. Timiș Gavrilă.

2016 – prezent Barna Cornel Ionel.

Pr. Mihai Chira protopopul Vișeului

Galerie FOTO