Imaginea ta
Imaginea ta
Istoricul parohiei

În anul 1937, adunarea parohială din Moisei a constatat nevoia unei biserici în zona cunoscută sub numele Izvorul Dragoș. Nevoia era dictată de distanța mare până la biserica din centru, de activitatea misionară intensă a preoților ortodocși din Borșa și de intensificarea prozelitismului sectar. În acest context s-a hotărât construirea unei biserici pe un teren al parohiei unde exista un mic cimitir.

1937. Adunarea parohială din Moisei hotărăște construirea unei biserici în marginea satului spre Borșa, zonă cunoscută sub numele de Izvorul Dragoș.

1938 – 1939. Biserica de lemn este construită de meșterii Domin Ianoș din Sighet și Felner Emeric din Vișeu de Sus, parohia Moisei punând la dispoziție lemnele necesare construcției.

1940. Biserica este tencuită în interior. Din cauza războiului în perioada 1940 – 1945 lucrările s-au suspendat la biserică, ele fiind reluate abia în 1951.

1944. În 14 octombrie un grup de 31 de români acuzați de ”trădare de patrie, patriotism românesc și partizanat” sunt împușcați de trupele hortyste în două case de lemn de la periferia comunei pe drumul principal ce duce spre Borșa. 29 din cei 31 sunt omorâți, iar doi reușesc să supraviețuiască: Vasile Petean, originar din comuna clujeană Pălatca, și Vasile Ivașcu din Vișeu de Mijloc. Dintre cele 31 de victime, 24 erau originari din județul Mureș, 3 din județul Cluj și 4 din județul Maramureș. La două săptămâni de la acest eveniment, ei sunt înhumați într-o groapă comună aproape de una din casele unde au fost împușcați. Artistul Vida Gheza a creat în 1966 un grup statuar format din 12 statui de stejar intitulat Monumentul martirilor de la Moisei. În 1972 statuile de stejar au fost înlocuite cu statui de piatră.

1951. Se reiau lucrările la biserică tencuindu-se exteriorul, iar în interior se execută o pictură modestă. Protopopul Andreica Vasile va săvârși o slujbă de binecuvântare, provizorie a noului lăcaș de cult, ce a primit hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena.

1955. Comunitatea de la Izvorul Dragoș este transformată în parohie, primul preot fiind Oprișanu Mihai.

1956. Se construiește un iconostas și se ridică o casă parohială.

1969. Preotul Andreka Petru pictează biserica cu pictorul Susnak Ludovik, iar biserica este sfințită de Preasfințitul Părinte Teofil Herineanu, episcopul Vadului, Feleacului și Clujului în 16 noiembrie, ocazie cu care biserica primește un nou hram: Sfinții Arhangheli Mihai și Gavril.

1983. Preotul Tomoiagă Ioan-Paul, împreună cu consiliul parohial hotărăsc să construiască o biserică nouă datorită creșterii numărului de credincioşilor.

Întrucât biserica propusă spre a fi construită era de dimensiuni mari, iar terenul de construcție se afla la șoseaua principală din localitatea Moisei, autoritățile județene au refuzat sa acorde autorizația de construire.

1984 – 1987. În condițiile în care autoritățile statului au refuzat acordarea unei autorizații de construcție, parohia a hotărât să înceapă totuși construcția bisericii, fiind conștienți de riscurile la care se expun.

Autoritățile județene si cele de pe line politică au încercat în mai multe rânduri să oprească construirea bisericii prin diverse metode (amenzi, ameninţări, tracasări, blocarea materialelor de construcție), însă s-au lovit de determinarea credincioșilor și nu au avut succes. Noua biserica s-a ridicat în jurul celei vechi, construcţia fiind finalizată în anul 1987.

1988. S-a construit gardul de incintă și s-a pus temelie la o nouă casă parohială.

1990 – 1991. Pictură, în tehnica fresco, a fost realizată de către pictorii Teodor Ştefan, Victor Tistu şi Cristian Dosa.

1992. Biserica a fost sfinţită la data de 7 iunie ”întru cinstea şi pomenirea eroilor şi martirilor neamului românesc”, de către Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Părinte Justinian episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfințitul Părinte Ioan, episcopul Oradiei, Preasfințitul Părinte Casian episcopul Galaţiului și Preasfințitul Părinte Calinic, episcopul Argeşului, înconjuraţi de un sobor de peste 70 de preoţi şi o mulţime de credincioşi.

2013. La iniţiativa Preasfinţitului Părinte Iustin Sigheteanu, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului din acest an, la sărbătoarea Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni (21 octombrie), se săvârşește un parastas pentru pomenirea celor 29 de români uciși de forțele hortyste la Moisei în 14 octombrie 1944. Parastasul urmat de o parada militară are loc la Monumentul eroilor din Moisei, loc în care cei uciși au fost înhumați în octombrie 1944.

Starea patrimonială a parohiei cuprinde azi biserica cu hramul ”Înălțarea Domnului”, o casă parohială, un așezământ social – sală de mese și un cimitir.

Evoluția demografică a parohiei arată astfel:

Imaginea ta

Preoții slujitori:

1955 – 1958. Oprişanu Mihai.

1958 – 1959. Hriţcu Vasile.

1959 – 1962. Crişan Petru.

1962 – 1974. Andreka Petru.

1974 – 1980. Urda Gheorghe.

1980 – 1997. Tomoiagă Ioan-Paul.

1997 – prezent Şandru Matei.

Pr. Mihai Chira protopopul Vișeului

Galerie FOTO