Imaginea ta
Imaginea ta
Istoricul parohiei

Parohia s-a înființat în anul 1999 și este rezultatul dezvoltării Bisericii pe orizontală pe de o parte, iar pe de altă parte este expresia unei activități misionare în rândul propriilor credincioși. Pe fondul evoluției demografice și mai ales datorită extinderii localității Moisei spre Viseu de Sus s-a pus problema înființării unei parohii.

1994. În luna august Preasfințitul Părinte Justinian Chira episcopul Maramureșului și Sătmarului a pus piatra de temelie a bisericii cu hramul ”Pogorârea Sfântului Duh” lucrările fiind coordonate de preotul Timiș Dumitru de la parohia Moisei I.

1996. Biserica din lemn de brad a fost construită de o echipa de meșteri din Botiza, condusă de Petreuș Vasile.

1999. În 15 august se înființează parohia Moisei Lunca prin rearondarea parohiei Moisei I, preot paroh fiind numit Timiș Dumitru Junior.

2000 – 2002. Biserica este pictată în tehnica freco de către pictorii Tistu Victor din Buhuși, Teodor Ștefan din Șomcuta Mare și Andonas Nicu din Bacău. Tot acum se montează și iconostasul sculptat în Moldova.

2005. În timpul păstoririi preotului Timiș Ioan, biserica este târnosită de Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului în data de 28 august.

2017 – 2019. Sub păstorirea preotului Vlad Samoilă, biserica a trecut printr-un proces de ample lucrări de reconsiderare şi înoire.

În această perioadă s-a zidit o casă parohială având încorporată și o sală socială.

Biserica a fost resfințită de Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului în data de 19 mai 2019, ocazie cu care biserica a primit încă un hram : ”Sfântul Mare mucenic Dimitrie”.

2021. Se montează la intrarea în incinta bisericii o Poartă Maramureșeană.

Starea patrimonială a parohiei cuprinde azi o biserica de lemn cu hramurile Pogorârea Sfântului Duh și Sfântul Mare mucenic Dimitrie, o casă parohială, un spatiu social – sală de mese, un cimitir, și o poartă maramureșeană.

Evoluția demografică a parohiei arată astfel:

Imaginea ta

Preoții slujitori:

1999 – 2002. Timiş Dumitru jr.

2003 – 2015. Timiş Ioan.

2015 – prezent Vlad Samoilă.

Pr. Mihai Chira protopopul Vișeului

Galerie FOTO