Imaginea ta
Imaginea ta
Istoricul parohiei

Parohia s-a înființat în anul 2001 pentru credincioșii din partea de jos a satului și este rezultatul dezvoltării Bisericii pe orizontală pe de o parte, iar pe de altă parte este expresia unei activități misionare în rândul propriilor credincioși.

2001. Se înființează parohia Petrova Josani cu un număr de 1000 de credincioși prin rearondarea parohiei Petrova sub coordonarea preotului Petrovai Ioan.

2002. În 31 martie Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului pune piatra de temelie, în cimitirul din partea de jos a comunei, la biserica cu hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

2003. În 27 martie a început lucrul la biserică după un proiect realizat de inginerii constructori Gavrilă Filipciuc si Traian Galeș din Baia Mare care au gândit o biserică cu două nivele: un demisol cu rol de paraclis și biserica mare de la nivelul superior.

Se cumpără o clădire pentru casa parohială.

2005. În 24 iunie demisolul cu hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost târnosit de către Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Până la această dată slujbele religioase s-au ținut într-un paraclis improvizat într-un fost magazin sătesc.

2007. În 27 iulie începe construirea bisericii. Un ajutor consistent l-a dat domnul Savu Vasile Leșanu care a donat cărămida pentru întreaga biserică și material pentru Altarul de vară.

2008. Se construiește un Altar de vară.

2019. În 30 iunie se săvârșește prima liturghie în biserica de sus.

2020. Se instalează iconostasul din lemn de tei lucrat la Arad.

2022. Se realizează gardul din fier forjat.

În luna iunie se deschide șantierul de pictare a bisericii în tehnica fresco, realizată de pictorii Constantin și Emanuel Bumbu.

Starea patrimonială a parohiei cuprinde azi biserica cu hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, având la demisol un paraclis, un altar de vară, o casă parohială și un cimitir.

Evoluția demografică a parohiei arată astfel:

Imaginea ta

Preoții slujitori:

2002 – prezent Petrovai Ioan.

Pr. Mihai Chira protopopul Vișeului

Galerie FOTO