Imaginea ta
Imaginea ta
Istoricul parohiei

Parohia s-a înființat în anul 2013 pentru credincioșii din zona cunoscută cu numele de Sâlța (în perioada 2000 – 2013 comunitatea a aparținut de parohia Șesu Mănăstirii – Rozavlea) și este rezultatul dezvoltării Bisericii pe orizontală pe de o parte, iar pe de altă parte este expresia unei activități misionare în rândul propriilor credincioși.

1999. Prin rearondarea parohiei Rozavlea se înființează parohia Șesu Mănăstirii – Rozavlea de care vor aparține și credincioșii de pe Sâlța.

2002. În data de 6 mai Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a pus piatra de temelie la biserica cu hramul ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. În același an este construită o biserică de lemn de către o echipă de meșteri din Ieud condusă Hotico Grigore – Hodâșa.

2004. S-a achiziționat iconostasul sculptat din lemn e stejar.

2005. S-a cumpărat mobilier bisericesc.

2007. Biserica este pictată de către pictorul Istrate Gheorghe. Tot acum se montează pavaj în curtea bisericii se construiește un altar de vară și s-au cumpărat două clopote.

2008. Biserica este sfințită de Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului în data de 29 aprilie.

2010 – 2011. S-a construit o poartă maramureșeană și s-a împrejmuit cimitirul și curtea bisericii.

2013. În 1 septembrie se înființează parohia Sâlța.

Starea patrimonială a parohiei cuprinde azi Biserica cu hramul ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Un altar de vară, o poartă maramureșeană și un cimitir.

Evoluția demografică a parohiei arată astfel:

Imaginea ta

Preoții slujitori:

1999 – 2013. Cozma Vasile, paroh la Șesu-Mănăstirii.

2013 – prezent Smicală Simion.

Pr. Mihai Chira protopopul Vișeului

Galerie FOTO