Imaginea ta
Imaginea ta
Istoricul parohiei

Parohia s-a înființat în anul 1999 pentru credincioșii din Rozavlea din zona cunoscută cu numele Șesu Mănăstirii și este rezultatul dezvoltării Bisericii pe orizontală pe de o parte, iar pe de altă parte este expresia unei activități misionare în rândul propriilor credincioși.

1999. Prin rearondarea parohiei Rozavlea se înființează parohia Șesu Mănăstirii – Rozavlea de care vor aparține și credincioșii de pe Sâlța, tânărul Cozma Vasile fiind hirotonit și apoi numit pentru parohia nou înființată.

1999 – 2001. În data de 30 iunie Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a pus piatra de temelie la biserica cu hramul Sfântul mare mucenic Gheorghe. În următorii doi ani este construit demisolul bisericii din beton, piatră și cărămidă.

2002. În data de 2 iunie demisolul este târnosit de Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, primind hramul ”Sfântul Ioan cel nou de la Suceava”.

2003 – 2004. În acest interval cronologic este ridicată biserica de lemn de brad de către o echipă de meșteri din Ieud condusă Hotico Grigore – Hodâșa.

2005. La intrarea în curtea bisericii se construiește o poartă clopotniță din lemn de stejar acoperită cu draniță. Tot acum au fost achiziționate 3 clopote și a fost construit un altar de vară din lemn de stejar.

2012 – 2014. Biserica este pictată în tehnica tempera grasă pe pânză de in de către pictorul Octavian Ciocșan.

Biserica a fost sfințită în data de 22 aprilie 2014 de către Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul care dăruiește bisericii al doilea hram ” Sfinții Martiri Brâncoveni Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ienache”.

2013. Prin rearondarea parohiei se înființează parohia Sâlța.

2016. În 7 august biserica de lemn este mistuită de un incendiu.

2017. Cu sprijinul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a Consiliului Județean Maramureș și a credincioșilor a fost construită o nouă biserică tot din lemn de brad de aceeași echipă de meșteri din Ieud condusă de Hotico Grigore – Hodâșa care construiseră și prima biserică.

2021. În timpul preotului Coste Anin începe pictarea bisericii.

2022. În timpul păstoririi preotului Vlad Ioan se renovează casa parohială.

Starea patrimonială a parohiei cuprinde azi biserica de lemn cu hramul ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” având la subsol paraclisul cu hramul ”Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” un altar de vară, o casă parohială o poartă clopotniță și un cimitir.

Evoluția demografică a parohiei arată astfel:

Imaginea ta

Preoții slujitori:

1999 – 2017. Cozma Vasile, paroh la Șesu Mănăstirii.

2018 – 2022. Coste Anin.

2022 – prezent Vlad Ioan Florin.

Pr. Mihai Chira protopopul Vișeului

Galerie FOTO