Imaginea ta
Imaginea ta
Istoricul parohiei

Parohia s-a înființat în anul 2008 și este rezultatul dezvoltării Bisericii pe orizontală pe de o parte, iar pe de altă parte este expresia unei activități misionare în rândul propriilor credincioși. Pe fondul evoluției demografice și mai ales datorită extinderii localității Săcel spre Moisei s-a pus problema înființării unei parohii în această zonă.

2008. În data de 7 octombrie se înființează parohia Săcel Iza, prin rearondarea Parohiei Săcel II, coordonată de preotul Zubașcu Ioan Macovei având 750 de credincioși.

La 1 noiembrie este transferat preotul Zubaşcu Ioan Macovei de la Protopopiatul Vişeu, de pe postul de preot misionar, la Parohia Săcel-Iza, iar în 21 noiembrie se săvârșește prima Liturghie în noua parohie într-o casă renovată.

După multe căutari şi încercări familia Mircea Ioan a donat un teren pe care să se ridice noua biserică atât de necesară pentru credincioşii de pe Iza.

2009. În data de 25 martie Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al episcopiei Maramureșului și Șătmarului binecuvintează capela unde se săvârșesc sfintele slujbe și pune piatra de temelie la biserica cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena.

2010. În 8 martie au început lucrările la demisolul bisericii care s-au finalizat la mijlocul lunii iunie. Demisolul a fost construit din beton și blocuri mari de piatră de carieră donată de ing. Vlad Gheorghe.

2011. În 2 mai o echipă de meșteri din Bârsana condusă de Bența Ioan a început ridicarea noii biserici din lemn, ce a fost finalizată la sfârşitul aceluiaşi an.

2012. Se instalează iconostasul realizat din lemn de stejar de meșterul Mihiș Viorel din localitatea Baba, jud. Maramureș, iar icoanele au fost pictate de Grădinar Victoria Alina din Cluj Napoca.

Inginerul Vlad Gheorghe din Săliştea de Sus şi Şuşca Ioan din Săcel cumpără două clopote.

2013. În 26 mai, biserica este târnosită de Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

2016 – 2019. S-a construit casa parohială și un altar de vară din lemn de stejar.

2021. Se construiește un lumânărar din carămidă cu un foișor acoperit cu draniță.

În 24 octombrie, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul binecuvintează altarul de vară, lumânărarul și casa parohială.

Situația patrimonială a parohiei cuprinde biserica de lemn cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena, un altar de vară, lumânărarul și o casă parohială.

Evoluția demografică a parohiei arată astfel:

Imaginea ta

Preoții slujitori:

2008 – prezent Zubașcu Ioan Macovei.

Pr. Mihai Chira protopopul Vișeului

Galerie FOTO