Imaginea ta
Imaginea ta
Istoricul parohiei

Parohia s-a înființat în anul 2006 și este rezultatul dezvoltării Bisericii pe orizontală pe de o parte, iar pe de altă parte este expresia unei activități misionare în rândul propriilor credincioși.

2006. La data de 1 august se înființează parohia Cuvioasa Paraschiva prin rearondarea parohiei Șieu cu un număr de 1100 credincioși, sub coordonarea preotului Iusco Ioan în zona numită Podu Râtului.

În 14 octombrie Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a pus piatra de temelie la noua biserică cu hramul ”Cuvioasa Paraschiva”. Se toarnă fundaţia bisericii şi începe construcţia bisericii de lemn în stil maramureşean, de o echipă de meşteri condusă de Hotico Grigore din Ieud.

2007. În 8 aprilie, la sărbătoarea Învierii Domnului, se slujeşte pentru prima data în biserică.

Tot în acest an se montează iconostasul din lemn de stejar sculptat de către meşterul Mihiş Viorel, din localitatea Baba, judetul Maramureş.

2009. În 29 august biserica este târnosită de Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

2010 – 2011. Se pictează biserica de către pictorii Grădinaru Victoria şi Rareş, în stil bizantin.

2013. În 25 august Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, binecuvintează pictura.

2016. Se construiește un altar de vară din lemn de stejar de o echipă de meșteri din Bârsana condusă de Bența Ioan.

Se instalează la intrarea în incintă o poartă maramureseană din stejar sculptată de meșterul Lenghel Ioan.

2017. În 17 septembrie o furtună puternică doboară turnul bisericii, care va fi refăcut în același an de aceeași echipă care a ridicat biserica.

Starea patrimonială a parohiei cuprinde biserica cu hramul ”Cuvioasa Parascheva”, un altar de vară și o poartă maramureșeană.

Evoluția demografică a parohiei arată astfel:

Imaginea ta

Preot slujitor:

2006 – prezent Iusco Ioan.

Pr. Mihai Chira protopopul Vișeului

Galerie FOTO