Imaginea ta
Imaginea ta
Istoricul parohiei

Istoria parohiei începe în prima jumătate a secolului XX prin trecerea populației din cătunul Valea Scradei din Vișeu de Sus, de la confesiunea greco catolică la cea ortodoxă.

1938. Se fac primele demersuri către Episcopia Ortodoxă a Maramureșului pentru construirea unei biserici. Nu știm din ce cauză demersul nu s-a realizat.

1946 – 1947. Are loc trecerea de la confesiunea greco-catolică la confesiunea ortodoxă a locuitorilor de pe Valea Scradei. Dintr-un raport al Primăriei Vișeu de Sus aflăm că ”...de la data de 18 noiembrie 1946 şi până la data de 5 ianuarie 1947 inclusiv, în registrele Stării civile ale comunei Vişeul de Sus s-a operat trecerea a 373 suflete de la confesiunea greco-catolică la confesiunea ortodoxă română.

Din totalul de 373 suflete trecute la confesiunea ortodoxă, 283 suflete aparţin cătunului Valea Scradei.

În acest cătun au părăsit religiunea greco-catolică trecând la confesiunea orodoxă un număr de 61 familii şi 18 persoane izolate, care reprezintă în total 283 suflete.”

1947. În ianuarie credincioșii din Valea Scradei coordonați de preotul Andreica Vasile, de la biserica Sfântul Nicolae din Vișeu de Sus se hotărăsc să facă demersurile necesare pentru a-şi putea construi biserică şi şcoală.

În luna mai Andreica Gavrilă a ”Piţului” donează un teren pentru construirea bisericii: ”Subsemnatul Andreica Gavrilă lui Vasile declar prin prezentă, că în interesul populaţiei din Valea Scradei din rândul carora fac parte şi eu, consimt să se zidească pe terenul meu din punctul numit ”Borcut”-Valea Scradei o Biserică ortodoxă care va sluji nevoilor noastre ale tuturor şi pe care am dorit-o, intervenind încă din anul 1938, pe la Sf. Episcopie din Sighet şi în toate părţile unde am sperat ca vom găsi înţelegere.

Terenul pe care se va zidi Biserica îl donez pentru totdeauna şi irevocabil.

Drept pentru care dau şi semnez propriu această declaraţie, azi 2 maiu 1947”.

În contextul în care Biserica greco catolică face demersuri pentru a-și recupera credincioșii promițându-le construirea unei biserici, se ia hotărârea ca mica biserică pregătită a fi capelă mortuară a parohiei Sfântul Nicolae să fie mutată pe Valea Scradei.

La sfârşitul lunii mai bisericuţa a fost desfăcută şi mutată în noul ei loc de viaţă.

În luna iulie biserica a fost binecuvântată provizoriu de preotul Andreica Vasile și ieromonahul Irofteiu Popovici care a devenit primul paroh.

1953. După mai multe lucrări interioare biserica este binecuvântată de preotul Andreica Vasile în data de 29 noiembrie primind hramul Sfântul Gheorghe.

1958 – 1959. Se construiește o casă parohială.

Preotul Ilie Bolchiș, construiește un altar de vară pe locul numit ”La mănăstire”, încercând să reînvie vechea mănăstire. Autoritățile statului îl opresc și îl obligă să desfacă construcția.

1958 – 1961. Cu materialul rezultat din desfacerea altarului de ”La mănăstire” se prelungește biserica parohială așa cum o vedem astăzi, iar în data de 10 septembrie 1961 a fost sfințită de către Preasfințitul Părinte Teofil Herineanu, episcopul Vadului Feleacului și Clujului primind un nou hram Nașterea Maicii Domnului.

1983 – 1985. În vremea păstoririi preotului Luțai Vasile, bisericii i s-a adăugat un pridvor și este pictată integral de pictorul Nimigeanu Viorel.

1986 – 1993. Preotul paroh Vasile Luțai, reconstruiește biserica fostei mănăstiri pe terenul numit ”La mănăstire” după planurile bisericii Sf. Maria de la Techirghiol. Noua mănăstire cu hramul Nașterea Maicii Domnului va fi sfințită în 13 septembrie 1993 de către Preasfințitul Părinte Justinian Chira, episcopul Maramureșului și Sătmarului.

2000 – 2001. Lângă biserica a fost construită o clădire având incluse o sală socială, un birou, un pridvor generos și o încăpere pentru centrala termică.

2008 – 2009. Sala socială este pictată de pictorul Emilian Nicula.

2011 – 2013. Cu sprijinul familiei Ciolpan Ștefan și Ghenuța din Iași biserica a trecut printr-un amplu proces de restaurare și înnoire: pictura a fost reîmprospătată de pictorul Nimigeanu, s-a pictat pridvorul, s-a montat un iconostas nou, s-a refăcut sfânta masă, s-a placat exteriorul bisericii cu lambriu de lemn și s-a amenajat curtea.

Pregătită astfel, biserica, a fost resfințită la data de 15 septembrie 2013, de către Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Cu această ocazie biserica a primit și al doilea ocrotitor - Sfântul Arhidiacon Ştefan.

2017. În timpul păstoririi preotului Vulpe Adrian s-a făcut mobilier nou în biserică s-au schimbat candelabrele și s-a început renovarea casei parohiale.

Starea patrimonială a parohiei cuprinde azi biserica cu hramurile Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Arhidiacon Ştefan, o casă parohială, un așezământ social – sală de mese, o poartă maramureșeană, și două cimitire.

Evoluția demografică a parohiei arată astfel:

Imaginea ta

Preoții slujitori:

1947 – 1951. ieromonah Irofteiu Popovici.

1951 – 1958. Dăncescu Eugen.

1958 – 1962. Bolchiş Ilie.

1962 – 1971. Roman Nuțu.

1971 – 1972. Codrea Gheorghe.

1972 – 2016. Luţai Vasile.

2016 – prezent Vulpe Adrian.

Pr. Mihai Chira protopopul Vișeului

Galerie FOTO