Imaginea ta
Imaginea ta
Istoricul parohiei

Parohia s-a înființat în anul 1994 și este rezultatul dezvoltării Bisericii pe orizontală pe de o parte, iar pe de altă parte este expresia unei activități misionare în rândul propriilor credincioși. Orașul Vișeu de Sus a cunoscut cea mai mare dinamică în acest sens. Până în 1990 erau doar 4 parohii, înființându-se în intervalul 1993 – 2006 încă cinci parohii, Valea Râului fiind cea de-a doua parohie înființată după parohia Rădeasa – 1993.

1994. Parohia se înființează prin rearondarea parohiei Vișeu de Sus I, cuprinzând credincioșii din zona văii Vaserului și Valea Peștilor coordonați de preotul Ștețco Grigore.

În luna martie pe terenul donat de familia Andreica Nicolae s-a pus piatra de temelie la biserica cu hramul ”Sfinții trei Ierarhi” de către protopopul Vișeului, preotul Mircea Pop. În acest an au început lucrările la fundația bisericii construindu-se un demisol. Până în 1995 nu s-au ținut slujbe religioase în parohie, iar preotul a slujit în biserica parohiei Vișeu de Sus I.

1995. Toamna a fost finalizat demisolul bisericii care a fost binecuvântat de către Preasfințitul Părinte Justinian Chira, episcopul Maramureșului și Sătmarului în data de 8 septembrie. Timp de 5 ani slujbele religioase au fost săvârșite în acest spațiu.

1996. Tomoiagă Vasile zis Moșul donează bisericii, două clopote.

1997 – 1999. A fost construită biserica din lemn de brad de către o echipă de meșteri din Bârsana.

În toamna anului 1999 interiorul bisericii este placat cu plăci de regips.

2000. Se montează iconostasul, iar în Postul Mare se săvârșește prima liturghie în noua biserică. Tot acum se schimbă hramul cu Duminica tuturor sfinților.

Toamna se montează o poartă maramureșeană la intrarea în incinta bisericii.

2003. Familia Andreica Ioan donează un teren aflat în vecinătatea bisericii lărgindu-se astfel incinta și se construiește un Altar de vară.

2004. Începe construirea casei parohiale pe un teren primit donație de la firma S.C. Vișeu Forest.

2007. O echipă de pictori din București coordonați de pictorul Vasilescu Elena începe lucrul la biserică. Datorită marii inundații din anul 2008 care a afectat mulți credincioși ai parohiei se sistează lucrările de pictură care se vor relua abia în anul 2010.

2010. În 22 august biserica este târnosită de către Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

2012. Se construiește un spațiu social – sală de mese.

Starea patrimonială a parohiei cuprinde azi o biserică, o casă parohială, și un cimitir.

Evoluția demografică a parohiei arată astfel:

Imaginea ta

Preot slujitor:

1994 – prezent Ștețco Grigore.

Pr. Mihai Chira protopopul Vișeului

Galerie FOTO