Imaginea ta
Imaginea ta
Istoricul parohiei

Parohia s-a înființat în anul 1993 și este rezultatul dezvoltării Bisericii pe orizontală pe de o parte, iar pe de altă parte este expresia unei activități misionare în rândul propriilor credincioși. Orașul Vișeu de Sus a cunoscut cea mai mare dinamică în acest sens. Până în 1990 erau doar 4 parohii, înființându-se în intervalul 1993 – 2006 încă cinci parohii, Rădeasa fiind prima parohie înființată.

1993. La 1 noiembrie se înființează parohia Vișeu de Sus Rădeasa prin rearondarea parohiei Sfântul Nicolae, cu un număr de 1000 credincioși, sub coordonarea preotului Bradea Maftei în cartierul Rădeasa.

În 8 noiembrie se pune piatra de temelie a bisericii cu hramul ”Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul ” de către preotul Pop Mircea, protopopul Vișeului. De la această dată până în 1997, slujbele religioase s-au săvârșit în casa credinciosului Coman Maftei – Săutea.

1994. La 1 iunie au început lucrările la fundația bisericii biserică, lucrare ce s-a finalizat la 31 iulie.

1995. La 1 mai a început zidirea bisericii care s-a terminat de ridicat în anul 1998.

1998. Se cumpără două clopote, între donatori un loc important avându-l Tomoiagă Vasile zis Moșu din Vișeu de Sus și ing. Lungu, directorul expoatării miniere de la Baia Borșa.

Tot în acest an biserica este acoperită cu tablă de aluminiu.

1999 – 2001. A fost realizat un iconostas din lemn de stejar în localitatea Grumăzești jud. Neamt de meșterul Armanu Virgil.

Biserica este pictată în tehnica fresco de pictorul Căpușe Ilie din Curtea de Argeș.

2002. S-a realizat mobilierul din biserică de aceeași echipă de meșteri din Grumăzești, jud. Neamț.

În 25 august biserica este târnosită de Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

2003. Se construiește un altar de vară.

2005. Începe construcția unei case parohiale care are inclusă o sală socială.

2021. Sub păstorirea preotului Fărâmă Daniel se construiește o poartă maramureșeană.

2022. În 18 iulie încep lucrările de reorganizare a sfântului altar care cuprind rezidirea sfintei mese, amenajarea unui proscomidiar, placarea cu marmură a pardoselii din altar.

Starea patrimonială a parohiei cuprinde azi biserica cu hramul ”Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul ”, o casă parohială care are inclusă o sală socială, un altar de vară un cimitir și o poartă maramureșeană.

Evoluția demografică a parohiei arată astfel:

Imaginea ta

Preoții slujitori:

1993 – 2019. Bradea Maftei.

2019 – prezent Fărâmă Daniel.

Pr. Mihai Chira protopopul Vișeului

Galerie FOTO