Imaginea ta
Imaginea ta
Istoricul parohiei

Parohia s-a înființat în anul 2004 și este rezultatul dezvoltării Bisericii pe orizontală pe de o parte, iar pe de altă parte este expresia unei activități misionare în rândul propriilor credincioși. Orașul Vișeu de Sus a cunoscut cea mai mare dinamică în acest sens. Până în 1990 erau doar 4 parohii, înființându-se în intervalul 1993 – 2006 încă cinci parohii. Parohia ”Sfinții Împărați” este cea de-a patra, după parohiile Rădeasa – 1993, Valea Râului – 1994 și Țipțerai – 1999.

2004. Parohia se înființează în anul 2007 cu un număr de 700 credincioși prin rearondarea parohiei Vișeu de Mijloc, sub coordonarea preotului Bersan Vasile, în zona de interferență a Vișeului de Sus cu Vișeu de Mijloc.

În 27 octombrie Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul pune piatra de temelie la biserica cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena.

2005 – 2006. S-a construit fundația bisericii.

2007. În 19 martie o echipă de meșteri din Ieud condusă de Hotico Grigore Hodâșa a început să ridice biserica din lemn de brad.

În 4 iulie a fost pusă crucea în vârful turnului. În aceași zi o furtună a răsturnat turnul peste corpul bisericii distrugând acoperișul în totalitate și o parte din altar.

În august s-au reluat din nou lucrările, biserica fiind acoperită la începutul lunii octombrie. În 22 octombrie s-a făcut prima Liturghie în noul lăcaș.

2009. Biserica a fost placată în interior cu regips, iar incinta bisericii a fost împrejmuită cu gard.

2010. S-a finalizat catapeteasma sculptată de o echipa de mesteri de la Sighet și s-au pus icoanele bizantine pictate de pictorul Botis Ion, fiu al parohiei.

Biserica cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena a fost târnosită în 4 iulie Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

2013. Se construiește o sală socială – sală de mese, finalizată în anul 2018.

2016. Se construiește casa parohială, aflată în anul 2022 la stadiul finisajelor.

Starea patrimonială a parohiei cuprinde azi biserica de lemn cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena, o casă parohială, o sală socială și un cimitir.

Evoluția demografică a parohiei arată astfel:

Imaginea ta

Preot slujitor:

2006 – prezent Bersan Vasile Adrian.

Pr. Mihai Chira protopopul Vișeului

Galerie FOTO