Imaginea ta
Imaginea ta
Istoricul parohiei

Parohia s-a înființat în anul 2006 și este rezultatul dezvoltării Bisericii pe orizontală pe de o parte, iar pe de altă parte este expresia unei activități misionare în rândul propriilor credincioși. Orașul Vișeu de Sus a cunoscut cea mai mare dinamică în acest sens. Până în 1990 erau doar 4 parohii, înființându-se în intervalul 1993 – 2006 încă cinci, parohia ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” este ultima înființată, după parohiile Rădeasa – 1993, Valea Râului – 1994, Țipțerai – 1999 și Sfinții Împărați – 2004.

2006. În luna decembrie, a luat ființă parohia cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel cu un număr de 1100 credincioși prin rearondarea parohiei Sfântul Nicolae Vișeu de Sus, sub coordonarea preotului Șimon Ioan Marian.

2007. Se organizează o capelă într-o clădire proprietate a credincioșilor Roman Ileana și Grigore.

În 14 octombrie, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a pus piatra de temelie la noua biserică cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel pe un teren primit donatie din partea SC MEDUMAN.

În aceași lună au început lucrările de zidire ale demisolului bisericii.

2008. În 21 aprilie s-a făcut prima Liturghie în demisolul bisericii, unde se va sluji timp de doi ani.

Tot în acest an este ridicată biserica de lemn de brad de o echipă din Ieud condusă de meşterul Hotico Grigore - Hodâșa.

Toamna a fost amenajată curtea, s-a făcut un gard tradițional și s-a montat o poartă maramureșeană.

2009. S-au cumpărat două clopote, unul de 100 kg, iar celălalt de 200 kg, iar în curte s-a pus o troiță sculptată din lemn din stejar.

2010. În 28 februarie în Postul Mare s-a săvârșit Sfânta Liturghie pentru prima data în noua biserica din lemn.

Iconostasul din lemn de stejar cu motive maramureșene a fost realizat de către societatea SC Elegant Mircea din Sighetu Marmatiei, iar icoanele au fost pictate de către pictorul Dunăre Emil.

Tot acum, au început lucrările de pictură ale bisericii în tehnica tempera grasă, pe pânză, lucrări executate de către pictorul Dunare Emil și au fost finalizate în toamna anului 2014.

2015. În 5 iulie biserica cu hramul Sfinţii Apostoli Petru si Pavel a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhierul vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Starea patrimonială a parohiei cuprinde azi biserica cu hramul Sfinţii Apostoli Petru si Pavel, având un demisol folosit ca și sală socială și un cimitir.

Evoluția demografică a parohiei arată astfel:

Imaginea ta

Preot slujitor:

2006 – prezent Șimon Ioan Marian.

Pr. Mihai Chira protopopul Vișeului

Galerie FOTO