Imaginea ta
Imaginea ta
Istoricul parohiei

Parohia s-a înființat în anul 1999 și este rezultatul dezvoltării Bisericii pe orizontală pe de o parte, iar pe de altă parte este expresia unei activități misionare în rândul propriilor credincioși. Orașul Vișeu de Sus a cunoscut cea mai mare dinamică în acest sens. Până în 1990 erau doar 4 parohii, înființându-se în intervalul 1993 – 2006 încă cinci, parohia Țipțerai fiind a treia, după parohia Rădeasa – 1993 și parohia Valea Râului – 1994.

1999. În decembrie se înființează parohia Țipțerai prin rearondarea parohiei Sfântul Nicolae și Vișeu de Sus I pentru credincioșii din cartierele Țipțerai și Poduri, sub coordonarea preotului Mihai Chira.

În 19 decembrie în casa credinciosului Ciolpan Paul se săvârșește prima Liturghie în nou înființata parohie.

2000. În 23 iulie pe un teren primit de la Consiliul Local Vișeu de Sus s-a pus piatra de temelie a bisericii cu hramul ”Sfinții Români” de către Preasfințitul Părinte Justinian Chira, episcopul Maramureșului și Sătmarului, iar la începutul lunii august a început lucru la biserică. În 14 decembrie s-a turnat planșeul peste demisol.

2001. În 7 ianuarie în condiții austere se săvârșește prima Liturghie în demisolul bisericii.

În 17 iunie, se târnosește paraclisul amenajat la demisol cu hramul ”Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul episcopul Maramureșului” de către Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

2003. În 26 mai începe zidirea bisericii care se finalizează în anul 2008 sub păstorirea preotului Szerasz Iulian.

2005. Se toarnă fundația pentru construirea unei case parohiale.

2009 – 2010. Se construiește casa parohială.

2016. Din acesta an începe pictarea bisericii în tehnica fresco de către pictorul Sălăjan Ștefan din Bontăieni, jud. Maramureș.

Starea patrimonială a parohiei cuprinde azi biserica cu hramul ”Sfinții Români” având la subsol paraclisul cu hramul ”Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorul, episcopul Maramureșului”, o casă parohială, și un cimitir.

Evoluția demografică a parohiei arată astfel:

Imaginea ta

Preoții slujitori:

1999 – 2007. Chira Mihai.

2007 – prezent Szerasz Iulian.

Pr. Mihai Chira protopopul Vișeului

Galerie FOTO