Parohia Baia Borșa, hramul „Sfânta Treime”

 preotul Iuga Dumitru

iconom 

iugaddumitru@gmail.com

0743080324

Loc. Baia Borşa, Str. Unirii nr. 116
Oraş Borşa, Judeţul Maramure

Istoricul bisericii parohiale

Bazele parohiei le-a pus preotul Codrea Nuţu, care a fost şi protopop al Vişeului. El a slujit între anii 1962 – 1977. Odată cu retragerea în pensie a preotului Nuţu, paroh a fost numit preotul Tivadar Vasile, în anul 1977, de către IPS arhiepiscop Teofil Herineanu.
Preotul Tivadar Vasile, împreuna cu credincioşii, a zidit casa parohială, între anii 1978 – 1979, iar între anii 1984 – 1989 a construit actuala biserică. Locaşul de cult a fost pictat între anii 1988 – 1989, în tehnica frescă, de către Petre Achitene, prof. univ. la Institutul de Arte Plastice din Bucuresti.
Biserica este construită după un plan tip navă sau sală, cu boltă semicirculară, altar poligonal nedecroşat, cu semicalotă. Există trei turle mari angajate navei şi trei turle mici situate deasupra pridvorului. Turlele au şarpantă în formă de calotă. Biserica este acoperită cu tablă, având o lungime de 34 m, lăţime 10 m şi înălţime 30 m.
În data de 3 septembrie 1989, biserica a fost târnosită de către IPS Teofil Herineanu.

Cimitirele

Parohia are un singur cimitir, în spatele bisericii.

Activităţi culturale şi filantropice în trecut

Răspunsurile la Sfânta Liturghie sunt date de corul bisericii, care este instruit de preotul paroh şi  soţia acestuia. În parohie s-au desfăşurat acţiuni de ajutorare a sinistraţilor din localităţile Poienile de sub Munte, Petrova, precum şi localităţi din Moldova.

Profilul actual al parohiei

Parohia are aproximativ 2000 de credincioşi., care sunt păstoriţi de preotul Vasile Tivadar. În fiecare an sunt ajutate familiile nevoiaşe, cu ocazia sărbătorilor Pascale şi de Crăciun, iar cu copiii şi tinerii parohiei se desfăşoară activităţi catehetice.

Scroll to Top