BAIA BORŞA

Istoricul comunităţii parohiale

Localitatea Borşa (în maghiară Borsa, în germană Borscha) este un oraş în judeţul Maramureş, format din localităţile componente Băile Borşa şi Borşa (reşedinţa). Are o populaţie de 27.611 locuitori (2011), fiind al treilea cel mai mare centru urban al judeţului din punct de vedere demografic, după municipiile Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei. Altitudinea localităţii este la Valea Hotarului de 617 m, în centrul oraşului de 673 m., iar în complexul turistic, la Gura Fântânii de 823 m.
Localitatea se întinde pe o suprafaţă de 47.482 ha, lungimea localităţii de-a lungul şoselei care o străbate de la Valea Hotarului – de lângă pasajul de cale ferată, până la Gura Ţibăului (Râul Ţibău), măsoară 52 km, fiind una dintre cele mai lungi aşezări din ţară.
Prima atestare documentară a localităţii datează din 1353, când se menţionează că făcea parte din domeniul Cuhea, ce aparţinea Bogdăneştilor (în jumătatea ajunsă, înainte de acest an, în stăpânirea lui Bogdan). După alte surse, prima atestare datează din 1365 (Bors).
În anul 1365, regele Ungariei, Ludovic I, confiscă domeniul Bogdăneştilor (inclusiv Borşa, sub numele Borş) şi-l dăruieşte Drăgoşeştilor (fiilor lui Sas: Balc, Drag, Dragomir şi Ştefan), această danie fiind întărită în 1373 şi 1384.
Numele Borşei reapare în documente la 20 iunie 1450, când în această posesie sunt introduşi Nicolae şi Luca, fiii lui Ştefan, şi Nan, fiul lui Hotiko din Vişeu. Un eveniment semnificativ este reprezentatde victoria obţinută de borşeni, sub conducerea protopopului Şandor Lupu, asupra tătarilor care se întorceau din ultima incursiune de pradă în Maramureş, în 1717, la locul numit astăzi Preluca Tătarilor.
Biserica din localitate a fost arsă în această incursiune şi refăcută în anul 1800. Aproape la un secol distanţă, în 1895, a fost construită una nouă din piatră, existentă şi azi. În anul 1774 Borşa era comună şi parohie.
La poalele unuia dintre cei mai înalţi munţi din Maramureş se afla Baia Borşa sau Băile Borşei.
Până nu demult, acest loc era un punct important pe harta industriei miniere româneşti.

Scroll to Top