Parohia Ieudișor, hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”

 preot Vlad Calin

 iconom stavrofor

vladcalinpr@yahoo.com
Telefon: 0745.355.162

Com. Bogdan Vodă, Nr. 826   

437055,  Judeţul Maramureş

Istoricul comunităţii parohiale

Parohia Ieudisor, comuna Bogdan Voda, a fost înființată în 18 septembrie 2007, prin rearondarea, parohiilor Bogdan Vodă si Ieud; Bogdan Vodă – 74 de familii, Ieud 46 – de familii, în total 430 de suflete. Necesitatea înființării parohiei fiind dată de distanța mare la care se aflau bisericile din localitățile Ieud, Bogdan-Vodă și Șieu de comunitatea de credincioși din Ieudișor.

Parohia este localizată pe Valea Izei, la intersectia drumului care leagă Sighetul Marmatiei de Borsa (Valea Izei), si drumul de acces în localitatea Ieud. Altfel spus parohia este învecinată cu alte trei parohii: Sieu, Bogdan Voda si Ieud. Este așezată pe malul stâng (în sensul de curgere) al râului Iza, fiind străbătută de râul Ieudisor (de unde si numele), care se varsă în râul Iza.

În sedinta Consiliului Eparhial din data de 18 septembrie 2007, se aproba înfiintarea Parohiei Ortodoxe Române Ieudișor, cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci, începând cu data de 1 Octombrie 2007.

Istoricul bisericii parohiale

În data de 21 septembrie 2007, se pune piatra de temelie pentru construcția noii Biserici de catre Preasfințitul Iustinian Chira Episcop al Maramuresului si Sătmarului. Decizia de înfiintare a parohiei nu a avut nici o consecință canonică sau administrativă, credincioșii fiind deserviti de preoții parohi de care au aparținut.

În sedinta Consiliului Eparhial din data de 28 martie 2008 se aproba numirea în postul de preot paroh, începând cu data de 1 aprilie 2008, a preotului Vlad Calin. 

În data de 22 iunie 2008, se sfințeste capela de un sobor de preoti condus de catre Înaltpreasfintitul Serafim Mitropolit al Germaniei, Europa Centrală și de Nord împreună cu Preasfințitul Iustinian Chira Episcop al Maramuresului si Satmarului.

În anul 2009 au început lucrarile de constructie a unei biserici de zid, în formă de cruce, dupa un proiect realizat de catre domnul Arhitect Pena Constantin. Constructor fiind Cicioc Dumitru, epitrop al parohiei, ajutat permanent de Pop Ioan și de credincioșii din parohie.

În anul 2020 s-a realizat finalizarea acoperișului întregii biserici, continuâdu-se mai departe cu tencuielile exterioare.

În anul 2021 s-a modernizat Capela parohială prin schimbarea acoperișului și realizarea unui pridvor de lemn după model tradițional din Maramureșul Voievodal.

Cimitire

În anul 2020 sa amenajat Cimitirul Parohial, situat în spatele bisericii pe un teren amenajat și împrejmuit. Cimitirul este amenajat cu alee principala și alei secundare fiind dimensionate și împărțite cu ajutorul măsurătorilor GPS, fiecare loc de veci respectând dimensiuni stabilite.

Activităţi culturale şi filantropice în trecut

Parohia este implicată în toate activitățile social-filantropice de la nivelul Protopopiatului Vișeu precum și în activitățile proprii.

Parohia ajută și promovează tinerii seminariști și teologi care cântă la strană, precum și tinerii din parohie care participă la activitatea liturgică în altar.

Preotul este colaborator permanent al revistei „Biserica Străbună”, revistă editată de Pr. Brici Dinu Horațiu, preot paroh la Parohia Ieud.

În baza colaborării cu Școala Bogdan Voda, prin pr. prof. Iuga Dănuț s-au desfășurat activități educaționale și catehetice: Școala altfel, Concert de colinde, Programele Catehetice ale Patriarhiei Române… 

Se oferă anual premii elevilor foarte buni la învațătură precum și cadouri cu ocazia Sărbătorilor de iarnă.

Parohia are o colaborare foarte bună cu Parohia Ieud, Parohia Ieud-Plopșori și Mănăstirea Ieud, săvârșind Sfânta Taină a Maslului, prin rotație, în toate duminicile din posturile de peste an. 

Profilul actual al parohiei

La înființare în anul 2007 parohia avea un număr de 430 de suflete, împărțite astfel: Bogdan Voda – 74 de familii, Ieud 46 – de familii. 

În anul 2019 în urma deciziei Adunării Eparhiale, Parohia Ieudișor, prin rearondarea Parohiei Bogdan Vodă, mai primește un număr de 70 de familii ajungând la 636 suflete.

Scroll to Top