Istoricul comunităţii parohiale
Parohia Botiza cuprinde localitatea cu nume omonim şi aparţine jurisdicţional de Protopopiatul Ortodox Vişeu, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.
Numele actual al parohiei provine de la Botezul sau Epifania Domnului. Forma maghiarizată a dat Batizhaza= casa lui Botez (Botiz) . Cel puţin din secolul al XIV-lea (1373) este menţionată în documentele vremii ca aşezare locuită cu numele „Pottis Villa”= localitate însemnată, puternică, încredinţată ca moştenire fiilor voievodului Sas: Balc, Drag şi Ioan .
Toponimia este specifică zonei. Menţionăm Valea Sasului (de la numele originar al localităţii, după unele conjecturi), Valea Băiţei, Valea Muncelului,
Valea Săratei etc.
Botiza este o localitate situată în depresiunea Maramureş, la 50 de km sud-est de Sighetu Marmaţiei, pe Valea Izei. În sud se învecinează cu Groşii Ţibleşului (despărţită de masivul Ţibleş, vârful Văratec-1349 m), la nord-vest cu Poienile Izei, iar la nord cu Şieu. Satul este traversat de pârâul Botiza, afluent al Izei. Situaţia demografică a comunei a fluctuat în decursul vremii. În 1911 se înregistrau circa 1700 de locuitori . Principala activitate a localnicilor s-a axat pe extragerea minereurilor subterane (minerit) şi industria forestieră. În paralel, botizenii se mai ocupă cu agricultura, creşterea animalelor, industria mică, prestarea diverselor servicii etc.