Parohia „Sfinții Români”, hramul „Sfinții Români”

Preot paroh  Mihali Gheorghe

iconom stavrofor

Tel. 0751202791

Dragomireşti str. Mihai Eminescu nr. 48
Cod postal 437140, jud. Maramureş

Istoricul bisericii parohiale

Actuala biserica din lemn cu hramurile Sfintii români, Acoperamantul Maicii Domnului si Sfantul Iosif Marturisitorul, este asezata pe o veche vatra a ortodoxiei din Dragomiresti, unde a functionat ,,Biserica orantarilor,,.  Aceasta parohie veche s-a infiintat in anul 1903 prin trecerea de la greco-catolici a unui nr. de aprox. 60 familii, cu aproape 300 de credinciosi. In anul 1903 la 28 dec. s-a sfintit o capela intr-o casa mare din lemn care a apartinut lui Vlad Gavrila-Duhatcu, care dupa unii ar fi donat-o , iar dupa unele documente ar fi vandut-o cu suma de 60 cor. si 20 fil., mai tarziu in anul 1913. Casa avea o incapere mare care a devenit lacasul de cult, iar in lateral erau trei incaperi de locuit.
La inceput aceasta comunitate ortodoxa a fost filie la parohia Sacel si abia in 1907 autoritatile au permis instalarea unui administrator parohial in persoana pr.Vasile Gog si au recunoscut parohia Dragomiresti.
Din datele existente rezulta ca parohia de atunci era formata dintr-un nr. de credinciosi care oscileaza intre 289 in anul 1910 si 265 in anul 1940, undeva in jur de 60 familii, constituind un procent ce variaza intre 8-10% din populatia de atunci a localitatii.
Activitatea parohiei si a lacasului de cult de atunci s-a desfasurat in stransa legatura cu manastirea infiintata pe valea raului Baicu-Prihodiste, care prin slujitorii sai a intretinut vie flacara ortodoxiei in Dragomiresti si in localitatile din jur.
Dintre slujitorii de seama care au slujit in acest lacas de cult, in acea perioada pana la revenirea la ortodoxie amintim pe: pr.Vasile Gog, ierom. Pimen Moldovan, arhim. Teodosie Cioara si pr. Nutu Codrea.
Dupa revenirea la ortodoxie nu s-a mai slujit in acest lacas de cult, care s-a degradat, motiv pentru care in anul 2008 s-a luat hotararea de a se incerca restaurarea lui sau construirea unei alte biserici. Restaurarea nu afost posibila din cauza degradarii si astfel s-a construit actula biserica. Piatra de temelie a actualei biserici a fost pusa de PS Iustin Sigheteanu insotit de un sobor de preoti in 23 martie 2008.
Noua biserica din lemn de brad si molid, cu arhitectura specifica zonei a fost ridicata de mesterul popular Grigore Hotico si fiul sau Vasile impreuna cu o echipa de mesteri din Ieud,din donatiile credinciosilor si din banii obtinuti din vanzarea unui teren primariei din localitate.
Pentru buna desfasurare a lucrarilor s-au ostenit pr.paroh Gheorghe Ciprian Antal si pr.II Gheorghe Mihali-actualul paroh, impreuna cu consiliul parohial si cu toti oamenii de bine din localitate.
Biserica s-a sfintit in ziua de 13 septembrie 2009 de catre PS Iustin Sigheteanu, functionand ca parohie de 1 septembrie 2009, avand la acea data arondat un nr. de 385 familii cu aprox.1130 credinciosi din vechea parohie.

In anul 2010 s-a construit o anexa pentru centrala termica si garaj, apoi s-au inceput lucrarile sala de mese si la casa parohiala care s-au finalizat in 2013. Intre timp s-au construit un altar de vara si o poarta din stejar reprezentativa.
In anul 2014 s-au demarat formalitatile si lucrarile la pictarea lacasului de cult. Pictura a fost realizata pe peretii laterali in tepera grasa iar bolti pe panza, de catre pictorii Sabin si Gabriela Drinceanu.
Sfintirea picturii si a noului jertfeinic s-a facut in anul 2015 in ziua de 21 iunie de catre PS Iustin Sigheteanu insotit de un sobor de preoti si diaconi. La sfintire biserica a mai primit doua hramuri: Acoperamantul Maicii Domnului si Sfantul Iosif Marturisitorul din Maramures. 

Cimitire

Parohia nu are cimitir propriu , folosind in comun cele doua cimitire din Dragomiresti impreuna cu parohia Adormirea Maicii Domnului.

Activităţi culturale şi filantropice în trecut

De-a lungul existenţei ei, parohia a desfăşurat activităţi filantropice constând în ajutorarea nevoiaşilor prin colecte băneşti, alimente, îmbrăcăminte, materiale de construcţie etc. Exista un parteneriat pentru asistenta religioasa la Unitatea de asistenta medico socială Dragomireşti . 

Profilul actual al parohiei 

În prezent Parohia Ortodoxă Română Dragomireşti are 1472 de credincioşi. Preot paroh este Mihali Gheorghe, cântăreţul bisericii este Saplontai Ioan,  paraclisier Fitigau Ion, iar epitrop Ilban Grigore, programul slujbelor fiind zilnic.

Scroll to Top