Istoricul comunităţii parohiale
Leordina este numele de azi al localităţii, însă de-a lungul timpului a avut diferite nume: Leorgina, Leorgyna, Ordonafalva, Leurdina, Lyurdyna, Lewrdina.
Există mai multe opinii în legătură cu provenienţa numelui localităţii. Astfel că, Ioan Mihaly de Apşa scrie: Leurda = aiu sălbatic, probabil cuvânt dacic. O părere asemănătoare este cea a lui Marian Nicolae Tomi, care scrie: Leorda/Leurda = o plantă erbacee comestibilă cu flori albe şi gust de usturoi.
Localitatea Leordina este aşezată în Depresiunea Maramureşului, puţin înspre N-E faţă de partea centrală a judeţului Maramureş, pe cursul mijlociu al râului Vişeu, la o distanţă de 7 km de localitatea Vişeu de Jos şi 45 km de localitatea Sighetu Marmaţiei.
Este atestată documentar în anul 1411, iar ca ţinut – făcând parte din Cnezatul Bogdăneştilor – este amintită în anul 1353, cu numele Leordina, alături de alte localităţi. Suprafaţa totală a localităţii este de aproape 3000 ha, din care 300 ha intravilan şi 2700 ha extravilan.
Economia localităţii se bazeaza pe agricultură, creşterea animalelor, pomicultură, apicultură, exploatarea şi prelucrarea lemnului.
Din punct de vedere demografic, localitatea avea cam 250 de suflete, păstorite de un preot ortodox. Astăzi, parohia are un număr de 1863 de suflete.
Pe teritoriul localităţii s-a descoperit un topor din piatră, de pe vremea strămoşilor daci (cca 200 î. Hr.). Pe teritoriile localităţilor învecinate au fost scoase la iveală obiecte din ceramică cenuşie şi râşniţe de mână, de pe vremea dacilor. Credem că şi aici s-ar găsi asemenea obiecte.