Parohia Moisei III, hramul „Acoperământul Maicii Domnului”

preotul Nagyosi Carol-Constantin
preotulcarolconstantin@yahoo.com
tel : 0745.559.369
Com. Moisei , str. Principala nr. 203, Jud.Maramureş
Istoricul bisericii parohiale
Parohia ”Acoperământul Maicii Domnului” din Moisei este cea mai noua parohie din comuna Moisei, piatra de temelie fiind pusă la data de 24 Iunie 2007, de către Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, în timpul păstoririi arhimandritului Ioan Horea.
Biserica are dimensiuni generoase, având lungimea de 30 metri, deschiderea absidelor de 15 metri şi o înălţime de 30 metri. Structura este din zidărie şi beton. Acoperişul este în stil moldovenesc cu şarpantă largă, care este acoperită cu ţiglă smălţuită, compusă dintr-un joc de culori ce imită motive şi forme geometrice populare, ce se regăsesc pe portul popular românesc. Sub şarpantă se găseţte un rând de ocniţe, în care sunt reprezentaţi sfinţii români, iar ca simbol al veşniciei, funia răsucită.
Biserica are la intrare pridvor muntenesc susţinut pe şase stâlpi, iar la intrare uşa este din lemn de stejar sculptat. Iconostasul este din lemn de cireş masiv sculptat, în formă semicirculară, realizat în anul 2015 la Arad, fiind donat de familia Timiş Ioan şi Ileana din Moisei.
Turnul clopotniţă are şapte clopote, turnate la Baia Mare, fiind ridicat în imediata apropiere a bisericii la o înălţime de 15 metri.
Casa parohială a fost ridicată între anii 2007 – 2014, având anexată, din anul 2015, şi o sală pentru întrebuinţări social-misionare. Toate a stea se află încă în faza de finisaje. Toate acestea au fost realizate cu osteneala credincioşilor din Moisei, cu suportul financiar al Consiliului local al Primăriei Moisei, precum şi a Secretariatului de Stat pentru Culte.
Cimitirele
Sunt în număr de trei. Primul, şi cel mai mare, se află la locul numit Preluca Inarului, al doilea la Dealul Moiseiului, iar al treilea în Saca. Cel din urmă este dat în folosinţă începând cu anul 2014.


Activităţi culturale şi filantropice
În fiecare an parohia participă la doua evenimente importante din comună. Procesiunile de la Mănăstirea Moisei, în data de 15 August, şi festivalul de colinde ”Arhimandrit Ioan Horea”, în ajunul Crăciunului.
Tinerii sunt implicaţi în activităţi religioase, participând la diferite programe şi reuniuni organizate în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Amintim programul ”Hristos împărtăşit copiilor”, în care au învăţat importanţa pâinii în cultul creştin ortodox, participând activ la procesul de fabricare al prescurii, iar apoi s-a săvârşit Sfânta Litrughie din prescura făcută de ei şi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine.
O alte activitate este tabăra de pictură, organizată în fiecare vară Mănăstirea Moisei, precum şi reuniunile ASCOR, organizate atât la nivel de protopopiat cât şi la nivel de eparhie.
Profilul actual al parohiei
În prezent parohia se află în plin proces de construcţie. Pentru viitor se are în vedere confecţionarea mobilierului din biserică, împodobirea bisericii cu pictură, precum şi terminarea finisajelor la casa parohială.
Preotii slujitori la aceasta parohie sunt: arhimandritul Ioan Horea (2007-2010) şi preotul Nagyosi Carol-Constantin (2010 – până în prezent).
Prim corator este Hojda Ioan (Nepoticu), cântăreţ bisericesc este Tomoioagă Ioan (Diacu), iar paraclisier este Grigore Popa.
În prezent, parohia are un număr de 1500 de credincioşi


