Parohia Rozavlea Sâlța, hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”

preot paroh Pr. Smicală Simion

Telefon: 0757.759.859

Comuna Rozavlea. Sat. Sâlţa, Nr. 104/A

Cod postal 437255, Jud. Maramureş

 

Istoricul bisericii parohiale

Parohia Ortodoxă Sâlţa, din punct de vedere administrativ-teritorial, face parte din comuna Rozavlea, iar administrativ–bisericesc ţine de Protopopiatul Ortodox Vişeu.
Parohia Ortodoxă Română Sâlţa a fost înfiinţată în data de 01.09.2013, iar în perioada cuprinsă între anii 2002 – 2013 Sâlţa a fost a doua biserică a Parohiei Rozavlea Şesu Mănăstirii.
În anul 2002 s-a pus piatra de temelie a bisericii, în anul 2007 a fost pictată de către pictorul Istrate Gheorghe şi echipa sa, iar în anul 2008, biserica a fost sfinţită. Biserica este construită din lemn şi acoperită cu tablă, de către meşterul Grigore Hotico din Ieud. Turnul din lemn este încheiat după metoda cozii de rândunică. În anul 2004 s-a achiziţionat  iconostasul, iar în anul 2005 s-a cumpărat mobilierul.
În anul 2007 s-a pavat curtea, s-a ridicat un altar de vară şi s-au cumpărat două clopote. Între anii 2010-2011 s-a ridiciat o frumoasă poartă maramureşeană şi s-a împrejmuit cimitirul şi curtea bisericii.
Interiorul bisericii este repartizat astfel: pronaos, naos şi altar şi are un plan tip sală, cu dimensiunile: Lungime 20 m, Laţime 8 m. Absida altarului este semicirculară nedecroşată. Naosul este acoperit cu o boltă semicirculară. Pe latura vestică este situat turnul angajat navei, a cărui şarpantă este în formă de coif. Biserica a fost construită, sfinţită şi pictată în perioada în care preotul Cozma Vasile a fost preot paroh în Parohia Şesu Mănăstirii, iar Sâlţa era a doua biserică a acestei parohii. Hramul bisericii de pe Sâlţa este „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”.
Începanad cu data de 01.10.2013 a fost instalat ca preot paroh Pr. Smicală Simion. 

Cimitirele

Parohia deţine un cimitir, care este aşezat în perimetrul bisericii.

Activităţi culturale şi filantropice în trecut

S-au organizat colecte în alimente şi bani pentru diferite cămine de bătrâni şi copii, mănăstiri, sinistraţi, grav bolnavi, bătrânii singuri şi bolnavii din localitate.

 

Profilul actual al parohiei

În prezent Parohia Sâlţa este formată din 280 de credincioşi, pastoriti de preotul Smicala Simion.
În fiecare Duminică, după Slujba Vecerniei, se desfăşoară programul catehetic.
În parohie activitatea filantropică este una bogată, credinciosii raspunzând pozitiv la toate colectele naţionale şi locale adresate celor nevoiaşi.

Scroll to Top