Biserica caritativă ”Sf. Mare Mucenic Gheorghe” şi ”Sf. Pantelimon” BORŞA-SPITAL

Preot Timis Vasile

loc. Borşa, str. Floare de Colt nr 2

Istoricul bisericii

Profitându-se de vremurile de libertate şi-n oraşul Borşa s-a deschis şi s-a amenajat o capelă ortodoxă în incinta Spitalului de Recuperare. Aici a fost transferat de la Parohia Leordina pr. Andreica Maftei, în anul 1993, spre a oficia sfintele slujbe şi a acorda asistenţă religioasă bolnavilor din spital. Între timp s-a născut ideea de a se construi o biserica nouă de lemn. Dupa mai multe demersuri şi pregătiri, în ziua de 08.12.2007 s-a sfintit locul şi s-a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică, în apropiere de spital, cu hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe şi Sf. Pantelimon, de către P.S. Iustin Sigheteanu, în prezenţa unui sobor de preoţi, a autorităţilor locale şi a credincioşilor.
Prin purtarea de grijă a preotului Andreica Maftei şi, mai ales, prin implicarea directă a primarului Şteţco Remus s-a edificat noul locaş, de către o echipă de meşteri din Ieud, sub conducerea lui Hotico Grigore. Iconostasul a fost executat de meşterul Peter Ioan din Romuli, iar icoanele au fost pictate de Pr. Vâlcu Gheorghe din Satu Mare. Prin contribuţia Consiliului Local Borşa, biserica a fost înzestrată cu două clopote de 50 si 100 de kg, cu material lemnos şi pavaj în jurul bisericii.
În acest stadiu fiind, s-a sfinţit noua biserică de către P.S. Iustin Sigheteanu, în ziua de 23 Aprilie 2012, chiar în ziua prăznuirii Sf. Gheorghe, care este şi ocrotitorul oraşului Borşa, urmând a fi impodobit sfântul locaş cu mobilier şi pictură

Scroll to Top