Parohia Borșa V, hramul „Nașterea Maicii Domnului”

Preotul Andreica Gavrilă

iconom stavrofor
Telefon: 
0749.144.291

preot Bradea Cristian 

iconom 
Telefon: 0721.785.345

Istoricul bisericii parohiale

Parohia este situată în partea de Vest a oraşului învecinându-se cu comuna Moisei şi Parohia Moisei III-Izvorul Dragoş. Biserica din zid este construită între anii 1987- 2006 şi a luat fiinţă prin ordinul de strămutare a bisericii vechi din lemn, construită de un mare stâlp al Ortodoxiei de la începutul secolului XX, preotul Nuţu-Ioan Codrea.
Acesta a construit biserica din lemn de la ,,Sârca”, între anuii 1929-1932, şi a deservit credincioşilor până în anul 2006, când s-au finalizat lucrările bisericii noi din zid. Ctitorul acestui nou sfânt locaş a fost preotul iconom stavrofor Hapca Gheorghe, care în vremuri tulburi, sub vechea conducere
comunistă, alături de alţi bărbaţi neînfricaţi au construit noua biserică.
Regimul comunist şi ateu au încercat prin diverse metode (amenzi, ameninţări) să oprească construirea bisericii, dar fără succes.
La vârsta de 54 de ani, ctitorul preotul Hapca Gheorghe a trecut la Domnul, în anul 2001. Lucrările au fost continuate de preotul Andreica Gavrilă, care a dus la bun sfârşit lucrarea predecesorului său, iar în data de 30 iulie 2006 a fost târnosită, de către trei ierarhi: Înaltpreasfinţitul Iosif Pop, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, Preasfinţitul Justinian Chira, episcopul Maramureşului şi Sătmarului şi Preasfinţitul Iustin  Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.

Biserica este construită după un plan de tip navă, din cărămidă, cu dimensiunile de 46 m lungime, 18 m lăţime şi 65 m înălţime. Absida altarului este semicirculară nedecroşată. Naosul este acoperit cu o boltă semicirculară, iar pe latura vestică este amplasat turnul clopotniţă angajat navei, a cărui  şarpantă este în formă de coif şi este acoperit cu tablă.
Dintre preoţii care au slujit la acest altar, îi amintim pe: Miron-Nuţu Codrea, 1929-1930; Cădariu Ioan; Covalcic Vasile şi Hapca Gheorghe.

 Cimitire

În parohie există două cimitire, ambele lângă biserică.

Activităţi culturale şi filantropice în trecut

Cu toate că tineretul în marea lui majoritate este plecat în străinatate, pentru un trai mai bun, pentru cei rămaşi acasă, tineri şi bătrâni, parohia noastră organizează anual un mare concert de colinde în data de 5 Decembrie ,,Seara porţilor deschise”, care se află la a IX-a ediţie.
Pentru credincioşii nevoiaşi, în cadrul parohiei se află asociaţia umanitară româno-franceză EDEL WAISS-SOLIDARITE, care pe plan medical si umanitar a ajutat pe cei care au avut mare nevoie. Preşedintele asociaţiei este Preotul Andreica Gavrilă, care se ocupă îndeaproape de bunul mers al activităţilor de întrajutorare.

Profilul actual al parohiei

Este de menţionat faptul că parohia are 3183 de suflete , care sunt deservite la această oră de către Preotul Andreica Gavrilă şi preot II Bradea Cristian

Oraş Borşa, Str. Bogdan-Vodă nr.10,

Cod Poştal 435200, Judeţul Maramureş

Scroll to Top