Parohia Borșa III, hramul „ Sfinții Arhangeli Mihail și Gavril”

preotul Pop Gavrilă

iconom stavrofor

Loc. Borşa, str. Alexandru I. Cuza nr. 6,
Cod poştal 435200, Jud. Maramureş
Telefon. 0746.159.156

Istoricul bisericii parohiale

După primul război mondial micşarea de revenire la ortodoxie în Maramureş a prins viaţa. Astfel 132 credincioşi din Borşa din zona numita Poiana au trecut la ortodoxie pe la mijlocul anilor “20. Ei reuşesc după multe demersuri să înfiinţeze în 1925 parohia ortodoxă Borşa Poiana, aparţinând de protopopiatul Dej, Episcopia Ortodoxă a Clujului. Timp de 3 ani până s-a consolidat parohia slujbele s-au ţinut într-o casă. In anul 1928, preotul Miron Codrea Nutu reuseşte să cumpere un teren potrivit pentru construcţia bisericii pe care şi ridică în acelaşi an o biserică de lemn cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.
Biserica din lemn acoperită cu tablă a fost folosită de comunitate până în anul 2017 când a fost  desfacută pentru a face loc noii biserici.
Temelia noii biserici a fost pusă la data de 23 aprilie 2012 de către Preasfintitul Părinte Justin Sigheteanul înconjurat de un mare număr de preoti şi de aproximativ 1000 de credincioşi.
Biserica de zid, având un demisol spaţios unde se săvârsesc azi slujbele, are următoarele dimensiuni: 35 m lungime, 10 latime si 25 m inălţime cu hramurile Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil şi Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, aflându-se în momentul de faţă la stadiul finisajelor interioare.

Cimitirele

Parohia deţine doua cimitire: unul în jurul bisericii, iar celalalt în apropiere in zona numită  Cleje.

Activităţi culturale şi filantropice în trecut

Parohia ajută lunar persoanele nevoiaşe din parohie, fiind implicată în proiectele episcopiei: Îmbracă un copil de Sfintele sărbători ale Paştilor şi Îmbracă un copil de sărbătoarea Naşterii Domnului.
Pe plan cultural se derulează parteneriate cu Primăria, precum şi pelerinaje la mănăstirile din ţară. 

Profilul actual al parohiei

Parohia are aproximativ 2200 de credincioşi. Preotul paroh este preotul Pop Gavrilă, cel care a initiat si coordoneaza lucrarile de edificare ale noii biserici. Cântăreţul bisericesc este Timiş Dumitru, paraclisier este Şteţco Dumitru, iar epitrop Timiş Gheorghe.

Scroll to Top