Parohia Petrova-Josani, hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”

preotul Petrovai Ion

Telefon: 0727.469.645

Com. Petrova, Str. Principala nr. 200 , Jud. Maramureş

 

Istoricul bisericii parohiale

La cererea credincioşilor din Josani s-a înfiinţat noua parohie, iar în anul 2002, în data de 31 martie, într-o frumoasa zi de Duminică, Preasfinţitul  Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înconjurat de un mare sobor de preoţi şi mii de credincioşi din Petrova şi din satele învecinate, a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie pentru construirea bisericii parohiale în cimitirul din partea de jos a comunei , care se va ridica sub ocrotirea Sfântului Ioan Botezătorul, având hramul, ”Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul’’.
Înfiinţarea noii parohii a fost necesară datorită distanţei mari care era până la biserica satului, situată în partea de sus a comunei . În data de 27 martie 2003 s-a început lucrul la fundaţia bisericii, după un proiect realizat de inginerii constructori Gavrilă Filipciuc si Traian Gales din Baia Mare, iar în data de 24 iunie 2005 demisolul, având suprafaţa de 300 mp, a fost sfinţit de către Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa multor credincioşi. Până la această dată, slujirea liturgică s-a ţinut într-un paraclis improvizat, în spaţiul unui fost magazin  sătesc.

Construirea bisericii a continuat cu ajutorul lui Dumnezeu şi din donaţiile credincioşilor, dintre care trebuie să fie amintit domnul Savu Vasile (Leşanu), care a donat cărămida pentru întreaga biserică şi materialul pentru Altarul de vară.
Biserica este construită după un plan trilobat cu abside laterale rectangular, cu dimensiunile de 24×14 m. Absida altarului este semicirculară, nedecroşată.  Naosul este acoperit cu o cupolă centrală pe tambur, iar bolţile sunt semicirculare. Turnul central este înconjurat de patru turnuri angajate navei, iar în turnul din partea vestică este amplasat clopotul. Turnurile sunt acoperite cu table de aluminiu, iar şarpantele au formă de bulb. 
Planul altarului de vară este octagonal, din beton şi piatră, iar acoperişul este în formă de coif (piramidal), acoperit cu tablă de aluminiu.
Interiorul bisericii este tencuit şi pregătit pentru pictura, în tehnica frescă.

Cimitirele

Parohia deţine un cimitir, care se află lângă biserică. 

Profilul actual al parohiei

S-a cumpărat o casă cu o suprafaţă de 2000 mp de grădină, situată în apropierea bisericii, unde este biroul parohial şi locuinţa preotului. Parohia are 800 de credincioşi care sunt păstoriţi de preotul Petrovai Ion.

Scroll to Top