Istoricul comunităţii parohiale
În Rozavlea a existat din vechi timpuri o comunitate religioasă, aşa cum notează vicarul Tit Bud al Maramureşului în catagrafia parohiilor de la începutul veacului al XX-lea. Aici a funcţionat o şcoală din lemn, unde învăţau localnicii.
Numele actual al localităţii este disputat de către lingvişti. S-a propus originea ucraineană prin afereza femininului „Hrozava”, ca nume de persoană.
De asemenea, s-a luat în calcul ipoteza provenienţei numelui din limba slavonă, unde „Rozavlete” înseamnă ”a se revărsa”. Nu este exclusă nici varianta derivării numelui de la Rusalii. În anul 1373 devine proprietatea unui voievod, Iohanes Woiwodae, cu legături de sânge cu Ştefan de Maramureş şi Bogdan din Cuhea, descălecătorul şi întemeietorul statului medieval Moldova.
Toponimia păstrează vechile numiri consecrate în folosinţa locală. Amintim: Valea Spinului, Valea Satului, Valea Branăului, Valea Gogoşii, Şesu Mânăstirii, Uliţa Bufetului, Uliţa Morii etc.
Localitatea Rozavlea se află situată pe Valea Izei, aproximativ la jumătatea distanţei dintre municipiul Sighetu Marmaţiei şi comuna Săcel. Se învecinează la nord cu Leordina, la sud cu Poienile Izei, la vest cu Strâmtura, la est cu Şieu. Este străbătută de circa 6-7 km de drum judeţean.
Preocuparea principală a locuitorilor este cultivarea suprafeţelor agricole şi creşterea animalelor.
Comuna Rozavlea are o populaţie de peste 2800 de cetăţeni, mulţi aflaţi în diaspora în activităţi lucrative.