Biserica Caritativă Vișeu de Sus-Spital, hramul „Sfinții Cosma și Damian”

Pr. Paşca Vasile

 

Telefon: 0742.583.610

Oraş Vişeu de Sus, str. 22 Decembrie nr.1,  Jud. Maramureş

 

 

Istoricul bisericii

În ianuarie 2001 a fost numit pentru Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus, în calitate de preot caritativ, tânărul Vasile Botiş. La început,slujbele se săvârşeau într-un paraclis amenajat într-o clădire a spitalului, iar apoi ,cu ajutorul directorului spitalului Dr. Mircea Năstase,s-a ridicat în incinta spitalului o biserică de lemn în stil maramureşean, având hramul ”Sf.Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian din Asia”, prăznuiţi la 1 noiembrie.
În data de 13 mai 2001 s-a pus piatra de temelie, iar la 28 septembrie 2002 a fost sfinţită de către Preasfinţitul Iustin Sigheteanul.
Biserica este construită din lemn, tip sală, având lungimea de 17m, lăţimea de 6m şi înălţimea de 25m. Biserica are altarul cu boltă semicirculară nedecroşată, turn clopotniţă angajat, cu  şarpantă în formă de coif, acoperit cu şindrilă.
Proiectul bisericii a fost realizat de arhitectul Constantin Pena, iar echipa care a executat lucrarea a fost cea a meşterului Grigore Hodiş, din Ieud- Plopşori.

Cimitirele

Biserica nu are cimitir în proprietate.

Activităţi culturale şi filantropice

Deşi nu este o biserică de parohie, preotul slujitor se îngrijeşte de ajutorarea unor familii nevoiaşe şi desfăşoară pastoraţie individuală cu tinerii şi adulţii care frecventează această biserică.

Profilul actual al bisericii

După plecarea părintelui Botiş Vasile,din septembrie 2003,la biserica spitalului a fost numit preotul Paşca Vasile, care slujeşte şi în prezent, ajutat de preoţii pensionari Cosma Mihai şi Andreica Gheorghe, îmbisericiţi la această biserică.

Scroll to Top